Élet-Stílus

10 kérdés, amit jó feltenni a terapeutának

Az első találkozáson érdemes tisztázni a terapeutával, hogy mennyi ideig tarthat a terápiás folyamat, hogy milyen típusú feladatokra lehet számítani, hogy mikor várható változás.

A legtöbb ember úgy szeretné megoldani a problémáit és a felmerülő nehézségeket, hogy rákeres az interneten, beírja a Google-be a szavakat. Aztán ha talál érdemi cikket, amit fel tud használni, megpróbálja megoldani saját maga a gondot. A legtöbben az intim gondjaikról nehezen beszélnek bárkinek is, a merevedési zavarok, korai magömlés ilyen, de a nők sem osztják meg egymással, vagy ritkán, ha például nem igazán élvezik a szexet, vagy az fájdalmas számukra.

Az első terápiás ülés a szimpátiáról és a bizalomról szól

A privát szféra a legtöbb esetben az internetes előzményekben marad, kevesen vannak, akik végül elszánják magukat arra, hogy terapeutával beszéljenek, segítséget kérjenek. Ennek oka egyrészt az anyagiakban keresendő, másrészt pedig abban, hogy félnek elmondani, megosztani a titkaikat. Rengetegen maguk előtt is szégyellik. Az első terápiás ülés leginkább arról szól, hogy a kliens bizalmat érezzen, azt gondolja, hogy jó helyen jár. Ehhez az is szükséges, hogy a legfontosabb kérdéseket tisztázza a terapeutával.

  • Milyen tapasztalatai vannak abban a problémakörben, amivel önhöz fordulok?
  • Mik azok a nehézségek, amikkel szembe kell néznem a terápián az olyan típusú gondokkal, mint amilyen az enyém?
  • Mennyire hatékony a terápia?
  • Milyen típusú dolgokat, feladatokat vár el tőlem a terapeuta?
  • Hogy kezeli a visszajelzéseket? Ha azt mondom, hogy valami, amit feladatként kaptam, fájdalommal jár, vagy megbánt engem, esetleg nem értek vele egyet, hogy kezeli?
  • Mennyi ideig tart a terápia? Hány ülés átlagosan?
  • Mit tesz a terapeuta, ha a terápia nem működik?
  • Hogyan mérjük a sikerességet? Honnan fogom tudni, hogy a terápia működik?
  • Honnan fogom tudni, hogy a terápiának vége van?
  • Mennyire toleráns? (vallási, politikai, faji, nemi identitás kérdésekben például)

A válaszok attól is függnek, hogy mi a probléma, és milyen régóta áll fenn, esetenként változhat a hossza, a találkozások száma. A kognitív viselkedésterápia rövid, hatékony terápiát jelent, a lényege, hogy a terapeuta minél jobban megismeri a pácienst, majd segít abban, hogy a kliens életét megnehezítő, már rögzült viselkedésen közösen változtassanak.

Fotó: Thinkstock

Az első ülés még nem jelent elkötelezettséget

A terapeuta segítő, ő azt figyeli az első találkozáskor, hogy miben tud segíteni, van-e konkrét célja a kliensnek, vagy még maga sem tudja, pontosan mit szeretne elérni. Sokan vannak, akik úgy érkeznek a terápiára, hogy szeretnék megmenteni a házasságukat, de már a válási papírokat is beadták, és az utolsó utáni esélyt is eljátszották egymással. A szerető tartás is jellemző probléma, általában akkor érkeznek a párok terápiára, amikor már a hűtlenség után ismét összejöttek, együtt is élnek, de a megcsalt fél képtelen megbocsátani és a partnerét állandóan bűntudatban tartja.

Az első találkozás még nem jelent elkötelezettséget, mindenkinek joga van ahhoz, hogy átgondolja, valóban szeretné-e a terápiát, és azzal a valakivel szeretné, akinél először járt. A terápiás folyamat kezdetekor már nem érdemes terapeutát cserélni, és az sem szerencsés, ha valaki több helyre is jár – ütközhetnek a terápiás feladatok, és nem biztos, hogy segítik a kliens életét. Ma már a távolság sem lehet akadály, interneten, cseten, emailen keresztül is lehet terapeuta segítségét kérni, bár ennek Magyarországon még nem igazán van hagyománya.

 Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik