Élet-Stílus

A Harvard professzora szerint a kókuszolaj színtiszta méreg

Sok életmódtanácsadó szerint a kókuszolaj az a csodaszer, ami a depressziótól kezdve az elhízáson át az aranyérig mindenre jó. A Harvard egyik professzora viszont úgy látja, ez sületlenség, írja a The Guardian.

Karin Michels epidemiológus szerint a kókuszolaj egyenesen az egyik legrosszabb dolog, amit fogyaszthatjuk, és körülbelül annyira van jó hatással az egészségre, mint a színtiszta méreg.

A tudós a napokban beszélt a kókuszolajról a Freiburgi Egyetemen tartott előadásában. Az okfejtést videó formájában feltöltötték a YouTube-ra is, és mostanáig több mint egymillióan tekintették meg.

Michels arra alapozta megállapításait, hogy a kókuszolajban magas a telített zsírok aránya, amely emeli az úgynevezett LDL-koleszterin szintjét, és ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is. A kókuszolaj több mint 80 százalék telített zsírt tartalmaz, ami több mint duplája, mint a disznózsír esetében.

Tavaly az Amerikai Szív Szövetség vizsgálta a kókuszolaj megítélését. Míg az amerikai állampolgárok háromnegyede egészségesnek mondta a terméket, a táplálkozási szakemberek mindössze 37 százaléka értett ezzel egyet. Az értékelésben azt írták, hogy a kókuszolaj a marketingszenzációnak köszönhetően terjedt el a fogyasztók körében.

A Brit Táplálkozástudományi Alapítvány hasonlóan érvelt:

a kókuszolaj fogyasztható, de csak kis mennyiségben, mert tele van telített zsírban és nincs erős tudományos bizonyíték a pozitív egészségügyi hatásaira.

Mindenesetre méregnek nevezni a kókuszolajat azért erős túlzás.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Garo/Phanie

Ajánlott videó

Olvasói sztorik