Élet-Stílus

Túlélt két szőnyegbombázást, amputálták egy lábát, de köszöni jól van Muja, a világ legöregebb fogságban élő aligátora

A második világháború előestéjén érkezett a Belgrádi Állatkertbe, átvészelt két szőnyegbombázást, amputálni kellett az egyik lábát, de mindezektől függetlenül nyolcvanas évei elején is remek egészségnek örvend Muja, a világ legöregebb fogságban élő mississippi aligátora.

Az elmúlt évtizedekben belgrádiak és turisták tömegei keresték fel otthonában a hím állatot, amely ritkán mozog fel és alá, etetéskor azonban még ma is fürgén kapdos a patkányok és fürjek után – írja az MTI.

Muja eddigi egyetlen egészségi problémája az volt, amikor 2012-ben amputálni kellett a jobb mellső lába egy részét üszkösödés miatt.

Jól van, egészséges, rendesen eszik és a korához képest remek formában van, és reméljük, hogy ez még jó néhány évig így is marad

– mondta Srboljub Aleksic, az állatkert igazgatója.

A mississippi aligátor vagy más néven csukaorrú aligátor (Alligator mississippiensis) 1937 augusztusában érkezett Németországból a szerb fővárosba. Az állatkertbe érkezéséről szóló régi újságkivágás szerint Muja akkoriban 2 éves volt, ami azt jelenti, hogy most a nyolcvanas évei elején jár.

A város két szőnyegbombázását is átvészelte – egyet a németek részéről 1941-ben, egyet a szövetségesektől 1944-ben –, nem úgy, mint az átszállításával kapcsolatos hivatalos dokumentumtok, amelyek mind odavesztek.

Kiemelt kép: Boris Babic / DPA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik