Élet-Stílus
14 August 2018, Serbia, Belgrade: Muja, with at least 83 years of age the
officially the world's oldest captive Mississippi ally, is fed at the zoo. According to a 1937 newspaper report, the alligator came to Serbia from Germany 81 years ago and soon became a star of the Belgrade Zoo. By the time he was only two years old at the time. Photo: Boris Babic/dpa

Túlélt két szőnyegbombázást, amputálták egy lábát, de köszöni jól van Muja, a világ legöregebb fogságban élő aligátora

24.hu
24.hu

2018. 08. 15. 16:30

A második világháború előestéjén érkezett a Belgrádi Állatkertbe, átvészelt két szőnyegbombázást, amputálni kellett az egyik lábát, de mindezektől függetlenül nyolcvanas évei elején is remek egészségnek örvend Muja, a világ legöregebb fogságban élő mississippi aligátora.

Az elmúlt évtizedekben belgrádiak és turisták tömegei keresték fel otthonában a hím állatot, amely ritkán mozog fel és alá, etetéskor azonban még ma is fürgén kapdos a patkányok és fürjek után – írja az MTI.

Muja eddigi egyetlen egészségi problémája az volt, amikor 2012-ben amputálni kellett a jobb mellső lába egy részét üszkösödés miatt.

Jól van, egészséges, rendesen eszik és a korához képest remek formában van, és reméljük, hogy ez még jó néhány évig így is marad

– mondta Srboljub Aleksic, az állatkert igazgatója.

A mississippi aligátor vagy más néven csukaorrú aligátor (Alligator mississippiensis) 1937 augusztusában érkezett Németországból a szerb fővárosba. Az állatkertbe érkezéséről szóló régi újságkivágás szerint Muja akkoriban 2 éves volt, ami azt jelenti, hogy most a nyolcvanas évei elején jár.

A város két szőnyegbombázását is átvészelte – egyet a németek részéről 1941-ben, egyet a szövetségesektől 1944-ben –, nem úgy, mint az átszállításával kapcsolatos hivatalos dokumentumtok, amelyek mind odavesztek.

Kiemelt kép: Boris Babic / DPA

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.