Élet-Stílus

A szex okosabbá tesz

A szex jó dolog, erre nem nehéz rájönni, azt viszont kevesen tudják, hogy milyen pozitív hatással van az emberi agyra. Az IOL szedte össze néhány előnyét annak, ha az ember rendszeresen beiktat egy-egy légyottot.

Önbizalom

Sokan tapasztaltuk már, hogy mekkora löketet tud adni a reggeli szex – legalábbis, az biztos, hogy az ember vidámabban indul munkába utána. A szex természetes önbizalom-fokozó, függetlenül attól, hogy alapjáraton mennyire magabiztos valaki. Nem mellesleg, a kevés szex dühhöz, alacsony önbizalomhoz és elégedetlenséghez vezethet.

Stresszlevezetés

A stressz része az ember életének, és mint minden problémával, jobb, ha minél hamarabb foglalkozunk vele. Szex közben az agy oxitocint bocsát ki, ami egy, az ember jólétéért, szociális interakcióiért, fejlődéséért és gyógyulásáért felelős hormon. Ez a hormon már 20 perc csókolózás után beüt, képzeljük csak el, mennyi termelődhet belőle egy órányi pajzánkodás alatt.

Kritikus gondolkodás

A szexre gondolni néha kifejezetten figyelemelterelő tud lenni, nem? Nos, egy dán tudós, Jens Förster szerint ennek az ellentéte az igaz. Egy 2009-es amszterdami kutatás alatt Förster észrevette, hogy az emberek, akik a szexről fantáziáltak, kritikusabban vélekedtek, mint azok, akik nem gondoltak ilyesmikre.

Memória

Egy tanulmány szerint, amit a Princeton egyetem pszichológia intézete végzett el, a gyakrabban párzó patkányoknak nagyobb a memóriakapacitásuk – ami azért érdekes, mert ezeknek az állatoknak hasonló az emlősi fiziológiája az emberekéhez. A kísérlet adatai azt mutatják, hogy a gyakori párzás elősegítette a sejtnövekedést az agy azon területén, ami a memóriáért felelős.

Fájdalomcsökkentés

Mikor az agyban a jutalomáramkör működésbe lép, az béta-endorfinokat bocsát ki, amik csökkentik a fájdalmat. Emellett növeli az emberi kötődés érzését – amitől sokkal tisztábban leszünk képesek gondolkodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik