Élet-Stílus

Ha hiszi, ha nem: a kávét legjobb alvás előtt meginni

Ha napközben törne önre az ellenállhatatlan fáradtság, próbáljon ki egy első hallásra meglepőnek tűnő módszert, ami sokkal hatásosabb a kávénál, és a szunyókálásnál is. Igyon meg egy kávét, szunyókálás ELŐTT!

Butaság, hiszen a kávéban lévő koffein épp arra való, hogy ne aludjon tőle az ember, nem igaz?

De.

Hát akkor?

A kávénak, miután felhajtottuk, szüksége van egy kis időre, amíg kifejti a hatását. A koffeinnek el kell jutnia a vékonybélbe, majd onnan, a véráram segítségével az agyba. Ez nagyjából 20 percig tart. Ha ezt a húsz percet alvással töltjük, kirobbanóan érezzük  majd magunkat, amikor felébredünk, magyarázza videójában a Vox.

A fáradtság oka, hogy a nap folyamán, az agymunka melléktermékeként egyre több adenozin képződik, és agysejtek receptoraihoz kapcsolódva, lelassítják a neuronokat. A koffein trükkje, hogy a szerkezete hasonlít az adenozinéhoz, ugyanazokhoz a receptorokhoz kacsolódik az agyban, így a fáradtságot okozó molekuláknak nem marad terük a működésre.

Ha az ember kávét iszik a fáradtságra, akkor a koffein felszívódása után egyszerre tör rá az agysejtjeire, a kávézás előtt, és az azóta termelődött adenozin. Az alvás hatására azonban a fáradtságot okozó molekulák természetes úton felszívódnak. Vagyis, ha valaki egyszerre alszik és kávézik, akkor az agyában a koffeinmolekuláknak nem kell versenyezniük a szabad receptorokért.

A kávés szundítás hatásait több kísérlettel igazolták. Egy kísérletben például autószimulátorban tettek próbára embereket, akik csak kávéztak, csak szundítottak, illetve szundítás előtt ittak kávét. Japánban ugyanilyen csoportoknak logikai feladatokat kellett megoldaniuk. A kísérletek minden esetben igazolták, hogy a koffeint és a szundítást kombinálók a legkevésbé fáradtak.

A módszernek csak egyetlen trükkje van, az időzítés. Miután az ember gyorsan bedobja a kávét, húsz percre kell beállítania az ébresztőt. Ha tovább alszik, a szervezte elérheti a mély alvás fázisát, amiből már nehezebben, és még fáradtabban ébred. Ezt hívják alvási inerciának.

Jó hír viszont, hogy nem tragédia, ha ilyen gyorsan, ilyen rövid időre nem tud elaludni. A kutatások igazolták, hogy rendes alvás helyett 20 percnyi relaxáció, afféle félálom is megteszi.

(Kiemelt fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik