Élet-Stílus

Elsütöttél pár rossz poént, és annyi a karrierednek?

James Gunnt, A galaxis őrzői sorozat rendezőjét kirúgta a Disney nemrég előkerült, régi tweetjei miatt, amelyekben pedofíliával és nemi erőszakkal viccelődik. A tweetek több mint 10 évesek, és a rendező már korábban elnézést kért miattuk. A szakma kiáll mellette, mégsincs számára visszaút. Miért?

Arra, hogy valaki a pedofíliával és a nemi erőszakkal viccelődik, nincs mentség, de sokan úgy gondolják, valaki teljes karrierjét néhány rossz és gusztustalan vicc miatt elkaszálni túlzás. Ők okkal hivatkozhatnak arra, hogy Roman Polanskinak megbocsátják, hogy 1977-ben, tehát több mint 40 éve megerőszakolt egy 13 éves lányt, majd összesen 42 napot ült börtönben. Vagy említhetik Woody Allent ügyét, akit szexuális erőszakkal vádol nevelt lánya, ám senki nem hisz neki.

Kirúgta a Disney a nemi erőszakkal s pedofíliával viccelődő sztárrendezőt
Aki mellesleg a minap orbánozott egyet. Más veszi át A galaxis őrzői című sorozatot.

Miközben Polanskinak bűnügyét is elfelejtették, a Disney arra hivatkozva rúgta ki James Gunnt, hogy szeretne elhatárolódni attól, ami Gunn tweetjeiben megjelenik. De fair dolog-e valakit a több mint tíz évvel ezelőtti poénjaival azonosítani, miközben az azóta eltelt időben egészen más emberré formálódott, nyilvánosan elnézést kért a megnyilvánulásáért, és törölte is azokat?

Rossz poénok, amelyeknek nem lett hasonló következménye

A Trónok harcában Khal Drogót játszó színész, Jason Momoa szintén az erőszakkal poénkodott, amikor a forgatással kapcsolatban adott interjút 2011-ben. Azt mondta, élvezi a forgatást, hiszen gyönyörű nőket erőszakolhat meg. Mivel a Trónok harca egy olyan sorozat, amelyben levágott fejeken, kibelezett embereken és megerőszakolt nőkön szórakozunk, ezen senki nem akadt fent annyira, bár akadtak azért, akik undorítónak találták a viccet, és Momoa is bocsánatot kért érte később.

Shane Dawson a pedofíliával viccelődött egy 2013-as podcastben, amiért később elnézést kért, arra hivatkozott, hogy valami nagyon sokkolót akart mondani. Sikerült is neki, hiszen konkrétan azt javasolta, legalizáljuk a pedofíliát egy furcsa és ijesztő szexuális fétisként.

Chris Rock egy showjában azt mondta, hogy nem alkalmaz többet olyan nőket asszisztensnek, akik „könyörögnek az erőszakért“. Senki sem nevetett, se akkor, se azóta, de az emberek attól még elmennek a következő stand-upjára is.

Miért szedtek elő egy 10 éves tweetet?

Mike Cernovich egy ismert alt-right aktivista ásta elő Gunn ősrégi tweetjeit, és kezdett róluk beszélni, nyilván nem véletlenül. Cernovich egyik hobbija liberális médiaszemélyiségek lejáratása régi megnyilvánulásaikkal, a másik pedig konspirációs teóriák gyártása. Ez utóbbiak közül a legismertebb a Pizzagate-elmélet, ami szerint Hillary Clinton és más demokrata politikusok egy gyerekmolesztáló hálózatot vezetnek egy washingtoni pizzérián keresztül. Az elmélet bármennyire is valószerűtlen, annyira elterjedt, hogy tényleges politikai fegyverként lehetett használni. Cernovich Gunnt is kapcsolatba hozta ezzel a hálózattal.

Gunn aktívan politizál Twitteren, nyíltan demokrata, nyíltan Trump politikájának ellenzője, rendszeresen nekimegy az elnöknek tweetjeivel. Valószínűleg ezekkel hívta fel magára Cernovich figyelmét, aki úgy döntött, lejáratja őt. Ez például nem nagyon tetszhetett a Trump-hívő Cernovichnak:

Trump támogatóknak: ne tegyetek úgy, mintha a háború küszöbén állnánk Oroszországgal, és az egyetlen dolog, ami ezt megállíthatja, Trump színpadias behódolása lenne. Nem vagyunk a háború küszöbén. Nem voltunk évtizedek óta. Ez egy teljesen mondvacsinált ügy Trump árulásának racionalizálására, amivel hülyének néz mindenkit.

Pontosan mi került elő?

Cernovich elég alapos gyűjtést csinált, Gunn összes pedofil utalású tweetjét kilistázta. Ezeket Gunn már mind törölte, és évekkel korábban elnézést kért értük, az archívumból kellett előásni őket. Gunn ezt írta a tweetekkel kapcsolatban:

Sokan, akik követtétek a karrierem, láthattátok, hogy egy provokátor voltam az elején, botrányos dolgokból és tabukból csináltam viccet meg filmeket is. Ahogy ezt már sokszor nyilvánosan is elmondtam, sokat fejlődtem mint ember, így a munkáim és a humorom is változott. Nem azt mondom, hogy jobb vagyok, de sokkal sokkal másabb, mint évekkel ezelőtt, és próbálom a szeretetből táplálni a kreativitásom, nem pedig dühből. A múltban már bocsánatot kértem azért a humorért, ami sokakat bántott, valóban nagyon sajnálom és minden szavát komolyan gondoltam a bocsánatkérésnek. Amikről írtam, azokat humornak szántam, nem éltem ki ezeket a dolgokat. Furcsa lehet ez a kijelentés, nyilvánvalónak tűnhet, de azért inkább elmondom. A teljes igazság: bántó vicceket mondtam. Nem csinálom többet. Nem hibáztatom érte akkori önmagam, de jobban szeretem már magam annál, és sokkal emberibb alkotónak tartom magam. Szeretlek mindannyiótokat.

A filmes világ kiállt Gunn mellett

Kollégái petíciót indítottak azért, hogy a Disney vegye vissza A galaxis őrzői stábjába a rendezőt, akit szerintük igazságtalanul rúgtak ki. Cikkünk írásának pillanatában 170 ezer aláírásnál jár a kezdeményezés.

Testvére, Sean Gunn Instagram-posztban nyilatkozott arról, hogy támogatja őt, kiáll mellette, sőt büszke arra, amit elért. Elmondja, hogy testvére gyermekkorából kezdve nyilvánvaló volt, hogy alkotónak kell lennie, de nehezen találta meg a saját hangját, sokan félreértették, megbántódtak rajta, hülyének nézték. Szerinte A galaxis őrzői filmek egy nagyszerű önismereti folyamatot is bemutatnak, melyeken Gunn keresztülment.

Sean Gunn (@thejudgegunn) által megosztott bejegyzés, Júl 21., 2018, időpont: 3:47 (PDT időzóna szerint)

Kollégái többsége írt tweeteket vele kapcsolatban. Lloyd Kaufmann rendező a petíciót osztotta meg azzal a szöveggel, hogy Gunn a legkedvesebb, legrendesebb, legnagylelkűbb, lojális és tehetséges ember, akit ismer, és megérdemli a támogatást ezekben a szörnyen nehéz időkben.

Egy másik rendező, Uwe Boll azzal védi, hogy mindannyian írtak le vagy mondtak olyan dolgokat, melyek nem voltak helyénvalóak, senki sem teljesen ártatlan, egyszerűen lépjünk túl ezeken.

A film főszereplői közül először Dave Bautista szólalt meg, ugyanazt mondta el, mint a fentiek, jó embernek ismeri Gunnt, és mindannyian hibázunk néha. Teljes mértékben elutasítja, amit a Disney tesz vele.

Ha mindenki mellette van, miért rúgták ki?

Mert a Disney túl nagy cég ahhoz, hogy bevállaljon egy ilyen botrányt. Hiába állnak ki James Gunn mellett azok az emberek, akik személyesen ismerik és kedvelik, a Disney nem óhajt egy pedofíliaharcba beleállni.

Miközben Mike Cernovich, az egész botrány kirobbantója továbbra is minden következmény nélkül írhat ilyen tweeteket:

Próbáltatok már valakit megerőszakolni anélkül, hogy fizikai erőt vetnétek be? Próbáljátok ki. Lehetetlen. A randierőszak nem létezik.

A randierőszak kifejezést arra használják, amikor valaki a másik tudatállapotának befolyásolásával éri el, hogy az adott személy hajlandó legyen lefeküdni vele. Ezt a kifejezést használjuk arra is, mikor annyira leitatnak valakit, hogy nincs teljesen tudatánál, ezért nem tud nemet mondani, és akkor is, ha valakinek drogot csempésznek az italába, és ezzel ütik ki teljesen.

Kiemelt kép: Getty Images / Alberto E. Rodriguez/Getty Images for Disney

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik