Élet-Stílus

Velem nem, csak önmagával él nemi életet a férjem

Az önkielégítés végigkíséri az életünket, a házasságokat, párkapcsolatokat pedig megnehezítheti a helyzet, ha az egyik fél kvázi rajtakapja a másikat ilyen helyzetben. Az se jó, ha a szexuális élet rovására megy. Ebben a témában kaptunk olvasói levelet a Kérdezd a szexterapeutát! bloghoz. Amennyiben kérdésed van, írd meg szexuálterapeuta szakértőnknek a timea.sereg@24.hu e-mail címre.

Tizenegy éve vagyunk házasok a férjemmel, ezalatt az idő alatt megismertük egymás rossz és jó oldalát. Van azonban egy olyan rossz oldala, amit nehezen tudok elviselni. Két éve rajtakaptam a férjem, hogy a számítógépén és a telefonján él nemi életet, pornót néz, és elintézi magát. Szex alig van köztünk, szinte csak ünnepnapokon, amit már többször is nehezményeztem, de mintha meg se akarná hallani. Sajnos az ölelések és a szeretet is megkopott köztünk az évek alatt, sokszor szóvá teszem, hogy olyan jól esne, ha megölelne néha. Mit tegyek? Válni nem szeretnék, de a pornónézésnek köszönhetően velem nem, csak önmagával él nemi életet. Hogyan tehetném ezt helyre?

Az olvasói levelet Ida (ál)nevű olvasónktól kaptuk, aki egy elhidegült házasságról számol be nekünk. Klasszikus eset, hogy eltűnik a láng, de a férfi a biológiai vágyát pontosan úgy, ahogyan kamaszkorában is tette, a pornóval éli meg.

Hogyan lehet a pornónézéssel megbirkózni feleségként?

Természetes, hogy egy hosszú házasságban is vannak egymás előtt titkaink, az viszont már nem az, ha valaki lebukik a maszturbálással, és emiatt komoly bizalmi problémák, állandó szégyenérzet alakul ki. Olvasónk problémája az, hogy elhanyagolva érzi magát, szeretne több intimitást megélni a férjével, vágyik az ölelésére, de a férfi valamiért elutasító. Elképzelhető, hogy valamilyen trauma, munkahelyi stressz, párkapcsolati problémák, talán családi gondok, anyagiak miatt hárít a férj. Meglehet, hogy egyáltalán nincs benne semmilyen késztetés arra, hogy megölelje a feleségét. A több közös minőségi időtöltés segíthetne megnyílni.

A nők máshogy állnak a férfiak maszturbálási szokásaihoz, pornónézéshez, előfordulhat, hogy egy feleség megcsalásként éli meg azt, ha a férjét maszturbáláson kapja.

A férfiban emiatt bűntudat alakulhat ki, és ha a veszekedéseknél a nő a fejéhez vágja a pornónézést és maszturbálást, akkor az még inkább ördögi kört teremt. Ez nem jelenti azt, hogy a férfiakat védenénk ilyen helyzetben, hiszen ha a szexuális élet rovására megy a pornónézés és maszturbálás, ami mellett nincs intimitás a kapcsolatban, akkor nem a pornó a megoldás, hanem az egymás felé fordulás.

Az egyetlen, amivel sokat árthatunk a kapcsolatnak ilyen szituációban, ha a férfit perverznek, undorítónak gondoljuk, ha állandóan ellenőrizzük, figyeljük, mikor és mit csinál. A kiborult feleségnek ilyenkor annyi is elég, ha a férfi kicsit tovább tartózkodik a vécén, vagy ha lehetetlen időpontokban megy fürdeni, tusolni, túlórázva dolgozni a másik szobába. A férfi tudni fogja, hogy figyelik, hogy rossz, amit tesz, és a bűntudata a saját vágyával vegyesen dolgozik benne – a párkapcsolat kárára.

Olvasónknak egyetlen okos megoldása lehet: ha teremt olyan időt kettejük számára, amikor egyáltalán nem kerül szóba a problémakör, amikor újra megtalálhatják egymásban azt a valakit, akibe beleszerettek. Minél több ilyen idő szükséges ahhoz, hogy nyíltan, megoldást keresve beszélgessenek a gondokról, majd akár szakértőt bevonva tegyenek a hosszú és harmonikus házasságért.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik