Élet-Stílus

Ezekre kíváncsiak a nők szexterápián

A szexterápia segíthet abban, hogy a nők megtanulják élvezni partnerrel is a testiséget. Az egyik leggyakrabban feltett kérdés erre irányul, sokan kételkednek abban, hogy ami egyedül jól megy, működhet-e vajon a partnerükkel is.

A szexuálterápia egyszerre egyéni és párterápia, hiszen a szexualitás két ember közös cselekvése, így gyakori, hogy a párterápia mellett egyéni feladatokkal, egyéni munkával haladunk a cél felé. A terápiás folyamat ilyenkor úgy zajlik, hogy a párokkal való találkozások mellett egyénileg is érkeznek a terapeutához, és külön kérdeznek a terapeutától. A cím az általánossága miatt megtévesztő lehet, hiszen nem nagy volumenekből, hanem a saját praxisból szedegettem össze, mik azok a rendszeresen visszatérő kérdések, amiket a huszonéves, harmincéves, negyvenéves és ötvenéves kliensem nekem tettek fel. A kérdések és a válaszok négyszemközt zajlanak, de feltételezhető, hogy sok más nő (talán férfi) is szeretne a hasonló kérdéseire választ kapni.

Normális-e a nemi szervem?

Akár méretekről, akár formáról, akár a működésről legyen szó, rendszeresen felmerülő kérdés, hogy a csikló, a hüvely, a méhszáj és a nagy-, illetve kisajkak normálisak-e. Lehetséges, hogy nagyanyáink nem láttak pornófilmekben tökéletesre szabott puncikat és az interneten se tudtak arra rákeresni, más nőknek milyen. Az összehasonlítgatások talán okai lehetnek a félelemnek, hogy nem normális a nemi szervük. Pedig nincs két egyforma női nemi szerv a világon, ez eléggé egyedi mindenkinél, kivéve, ha plasztikai sebész nyúlt hozzá.

Lehet, hogy nem vagyok elég jó a partneremnek?

A feleségek, barátnők nagyon szeretnének megfelelni a férfiaknak. Mindamellett, hogy mindenkinek máshol vannak a határai a szexben és a párkapcsolatokban is, a szex az, ahol ez a megfelelési vágy jelen van. Sokan szeretnének megfelelni, de a saját igényüket nem merik mondani: a férjek, barátok több szexet akarnak mint ők, a nők végigcsinálják ugyan, de szeretnék úgy csinálni, hogy 100%-ig jelen legyenek, és ne csak a pasi kedvéért legyen. A férfiak persze látják, érzik, amikor a nő annyira nem vágyik rá, és ezt vannak, akik szóvá is teszik. Vannak párok, akik évtizedekig élnek így együtt, és már csak akkor jönnek terápiára, amikor felmerül a válás.

A fogamzásgátló okozhat-e problémákat?

A különböző típusú hormontartalmú fogamzásgátlókkal kapcsolatban rengetegen kérdezik, hogy lehet-e bármilyen szövődménye a gyógyszereknek. Például ciszták, daganatok, esetleg közük lehet-e különböző szexuális problémákhoz, mint a nedvesedés hiánya vagy a vágy hiánya. Erre a válasz függ attól is, ki milyen típusú fogamzásgátlót szed, és azt is figyelembe kell venni, hány éves, volt-e, van-e bármilyen betegsége, hormonális akár. A legjobb, ha ilyen kérdésekkel terapeuta helyett nőgyógyászhoz fordulunk.

Valóban meg lehet tanulni partnerrel élvezni a szexet?

A nők nagy hányada nem képes partnerrel megélni a csúcspontot, sehogy, nem hogy behatolással. A női páciensek szinte suttogva, kissé dadogva, félve teszik fel ezt a kérdést, akkor is, ha jó az orgazmuskészségük saját magukkal. A válasz az, hogy igen, meg lehet tanulni a partnerrel élvezni a szexet. Rengeteg oka lehet annak, ha egy nő nem tudja magát átadni teljesen a testiségnek, félelmek, fájdalom, szervi vagy hormonális problémák is okai lehetnek. Szexterápián foglalkozunk az okokkal is, de mivel viselkedésterápiáról van szó, az orgazmust aki szeretné, el lehet érni a behatolásos szexszel is.

Szexpózokkal kapcsolatos kérdések

„Én szemtől szemben szeretem, de ő hátulról akarja rendszeresen”.  „Mindig ugyanúgy nyúl hozzám, ugyanabban a pózban”. Ilyenek is rendszeresen elhangzanak szexterápián. A válasz ott keresendő, hogy ki, hogyan, milyen pózban érzi magát kényelmesen, képes-e megmondani, tud-e erről beszélgetni és vágyik-e egyáltalán a partnerére, vagy csak tisztességből végigcsinálja.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik