Élet-Stílus

„Minden napunk ugyanolyan, a feleségem válni akar”

Egy párkapcsolatban szükség van arra, hogy mindkét félnek legyen saját élete is a közös mellett. A hobbik, a munkahely, a munkahelyi kapcsolatok, a barátok sokat lendíthetnek azon, hogy ne legyen annyira a megszokásoké egy házasság. Olvasói levelet kaptunk a témában és ha szeretnél hozzászólni, ha te is átéltél hasonlót, ha olyan ember vagy, aki a saját életét beáldozza a másikért, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre!

Nem tudom, hogyan tudnám megmenteni a házasságom. Nincs különösebben nagy probléma, nem csaltuk meg egymást, semmi ilyesmi nincs, csak a feleségem már nem érzi azt, hogy szeretne engem. Azt mondta, hogy a váláson gondolkodik, nem hiszi, hogy a lángot újra tudnánk gyújtani, szeretne elköltözni. Kértem és kérem is minden nap, hogy maradjon velem, adjon még egy esélyt kettőnknek, de azt látom rajta, hogy egyre inkább távolodik. Nehéz a helyzetünk, mert közös családi vállalkozásunk van, együtt dolgozunk, egy időben, egy irodában, együtt megyünk reggel és együtt jövünk este. Mások tanácsára próbáltam randira hívni, de nemet mondott. Abban igaza van, hogy minden napunk ugyanolyan, de kétségbe vagyok esve, félek, hogy már semmit nem akar tenni értünk.

Károly nevű olvasónk küldte a szívszorító levelet a házassága válságáról, a sorok közt nemcsak a kétségbeesése, hanem az is kirajzolódik, mi lehet a párkapcsolati gondjuk alapja.

Mit lehet tenni?

Az se jó, ha minden jó a kapcsolatban, mert ellaposodik, és az sem, ha semmi. A legjobb, legnagyobb szerelmeket is felemészthetik a szürke hétköznapok, de talán még annál is kártékonyabb, ha a két embernek egyáltalán nincs saját élete. Az olvasói levélben ezt láthatjuk: a férj és feleség szinte minden percüket együtt töltik, egyszerre munkatársak, élettársak, barátok és egymás családja. Rengeteg szerepet betöltenek egymás életében, a válás gondolata nyilvánvalóan rémisztő mindkettejük számára.

A szakítás egy döntés, és ez hosszú folyamat. A félig megérlelt szándék jele, ha valaki úgy érzi, képtelen több energiát fektetni a kapcsolatba. A feleség viselkedése ezt mutatja, már randizni sem szeretne elmenni, és vívódik, menjen-e vagy maradjon. A fizikai különlét szorosabbra fűzheti kettejük kapcsolatát, de ezzel együtt a párterápia biztos, hogy segítene a további közös életben. Feltéve, ha a feleség utolsó esélyként ezt még nem veti el.

Ijesztő lehet a gondolat, de a szétköltözés átmeneti ideig segíthet tisztán látni. Megnehezítették a közös életüket azzal, hogy minden pillanatban együtt vannak, és szinte hiányozni sem tudnak egymásnak.

Az is lehet, hogy már a terápia korábban felmerült, évekkel ezelőtt, de valamelyikük elvetette, és éltek tovább együtt. Lehetséges, hogy az anyagiak és a közös vállalkozás az alapja a kapcsolatnak, és rendkívüli munkatárst találtak egymásban, viszont a férfi-nő kapcsolat sérült emiatt. Akárhogy is zajlottak az elmúlt évek, a kötődés láthatóan erős. Párterápián van lehetőség arra, hogy azt a szerelmet, ami a kezdetekkor megvolt, évekkel később újra átéljék egymással. Ez a testiséget és az érzelmeket egyaránt jelenti, sőt, a sikeres terápia után mélyebb, tartalmasabb és kiteljesedett lehet a szerelem.

A különköltözés egyfajta próbája is lehet az elválásnak, ha a feleség mégsem szeretne mindent megtenni a kapcsolatért. A külön élettel, azzal, hogy mindkettejüknek lesz saját élete, de mégsem szakítanak el egyelőre minden köteléket, könnyebben lépkedhetnek együtt a válás felé. A válás is hosszú folyamat, az azzal járó gyászt sajnos meg kell élni.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik