Élet-Stílus

3 tanács irodistáknak – így óvd az egészséged a munkahelyeden

Jellemzően a nagy fizikai megterheléssel járó munkákat gondoljuk károsabbnak az egészségünkre, pedig ma már egyértelmű bizonyítékokkal szolgál az orvostudomány arra, hogy a látszólag könnyű ülőmunkák is súlyos károkat okozhatnak a szervezetünknek. Ezek a veszélyek gyakran komolyabb és tartósabb bajokkal fenyegetnek, mint a szabad levegőn végzett, izmokat és ízületeket átmozgató munkák, ezért érdemes tudatosan is odafigyelni az ülőmunka kockázataira.

A 100 éves Fellowes hosszú ideje az irodai és otthoni munkavégzést segítő termékek széles választékát gyártja és forgalmazza világszerte, és gazdag tapasztalatokat gyűjtött össze arról, hogy milyen az igazán egészséges, ergonomikus és hatékony munkakörnyezet. Az olyan munkahely, amelyről mindennap sajgó háttal, fájó derékkal vagy zsibbadó végtagokkal indulunk haza, valószínűleg nem ilyen. A rossz munkakörnyezet ráadásul nem csak a munkavállaló egészségére ártalmas, hanem a munkaadó pénztárcájának is, hiszen ma a KSH adatai szerint a táppénzes hiányzások és a vele járó tetemes, több tízmilliárdos költségek 25 %-át a sok üléssel összefüggésbe hozható mozgásszervi betegségek adják ki hazánkban. Ahhoz, hogy ezeket a problémákat elkerüljük, érdemes tudatosan odafigyelni a megfelelő minőségű munkakörnyezet megteremtésére és magunkra is, hiszen például az íróasztal melletti helyes testtartással vagy a rendszeres mozgással hatékonyan óvhatjuk egészségünket.

Óránként tíz percre állj fel, és mozgasd át a tagjaid!

Ülőmunka közben sosem kielégítő a szervezet vérkeringése, és ha időről időre nem mozgatjuk meg a tagjainkat, akkor a mozgásszervi megbetegedések mellett hosszú távon komoly szív- és érpanaszok is kialakulhatnak, amik más szerveinkre – például az emésztésre, a máj funkcióira sőt az agy teljesítményére – is negatív hatással lehetnek. A szakértők szerint óránként lehetőleg tíz percet szánjunk rá, hogy az asztal mellől felállva egy kis tornagyakorlatsort végezzünk el friss levegőn, de legalább is szélesre tárt ablak mellett. Mozgassuk meg alaposan a nyakunkat, a karjainkat, végezzünk törzshajlításokat, lélegezzünk mélyeket – egyszóval pezsdítsük fel egy kicsit a vérkeringést! Kitűnő gyakorlat az is, ha tempósan felgyalogolunk vagy szaladunk néhány emeletet az épületben, majd visszasétálunk a munkaállomásunkhoz!

Ügyelj a tartásodra!

Szinte minden irodista számítógéppel dolgozik, és miközben elmélyülten figyeli a monitort, megfeledkezik a testhelyzetéről. Rendszerint lecsúszunk ilyenkor a székről vagy „rágörnyedünk” a képernyőre – mindkettő természetellenes tartás, és komoly derék- valamint hátfájdalmakhoz vezethet. A Fellowes szakértői szerint a helyes üléspozíció az, ha a szék ülőfelületén teljesen hátracsúszunk, mert így a derekunk a széktámla alsó részének támaszkodik. Fontos az is, hogy a szék ülőfelülete ne nehezítse a térdhajlatban a keringést, és a láb kényelmesen pihenjen a földön. A testhelyzetünkre érdemes időről időre „rápillantani”, és ha kell, igazítsuk ki! Ha erről megfeledkeznénk, beállíthatjuk segítségképpen a telefonunkat, hogy 10 percenként pár csipogással figyelmeztessen rá!

Alakíts ki ergonomikus munkakörnyezetet!

Amíg ülés közben nem rögzül be a helyes testtartás, mindenképpen érdemes olyan kiegészítő eszközöket – például deréktámaszt – használni, amelyek ezt elősegítik

– hívta fel a figyelmünket Csala Kitti a Fellowes ergonómiával foglalkozó cég márkamenedzsere.

A Fellowes 4 zónára osztotta a problémás területeket és ezek mindegyikére kínál megoldást. Az első terület a hát és a derék, ahol a fájdalmak kialakulásának megelőzéséhez megfelelő szék, hát- és lábtámasz szükséges. A második veszélyzóna az állandó egér- és klaviatúrahasználattól igénybe vett csukló, a harmadik a nyaki rész, amelynek fájdalmát az okozza, hogy nem a megfelelő szemmagasságban és távolságban nézzük a monitort, amihez emelő kellhet. A negyedik terület maga a folyamatos ülés, amit időről időre meg kellene szakítani mozgással, de legalább néhány perces felállással munka közben. Erre kínálnak megoldást a legkorszerűbb, könnyen átállítható ülő-álló munkaállomásaink.

Hiába igyekszünk tehát a jó testhelyzetet fenntartani, ha egy rosszul megtervezett szék vagy egy nem jól megválasztott asztal ezt folyton akadályozza és megnehezíti. De milyen is az ideális bútor egy irodistának? A Fellowes szerint az asztal magassága akkor megfelelő, ha a helyes ülés mellett az asztalon levő számítógép-billentyűzetet kb. 90 fokos könyöktartással tudjuk kezelni, csuklónkat meg tudjuk támasztani. A képernyő az asztalon úgy helyezkedjen el, hogy a billentyűzet és a képernyő felváltott figyelése ne terhelje a nyakat fölöslegesen nagy mozgásokkal.

A tartós ülőmunkához alkalmas szék stabil és biztosítja a könnyű, szabad mozgást és a kényelmes testhelyzetet. Fontos, hogy a szék magassága állítható legyen, a támlája pedig dönthető, és jó, ha helyes testtartás felvételéhez és megtartásához láb-, sarok-, kar- és csuklótámasszal is rendelkezik. Mindezeket egyébként a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet is előírja, vagyis a munkavállalónak nem extra szolgáltatás az ilyen munkakörnyezet, hogy jogos „járandóság”, amelyet biztosítani kell számára.

Kiemelt kép: COLLANGES / BSIP / AFP

Szponzorált tartalom

A cikk a Fellowes támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik