Élet-Stílus

Így induljon neki Amerika legdrágább városának

San Francisco drágaságban New Yorkot és Los Angelest is megelőzi. A toplisták főleg az ingatlanárak és a megélhetési költségek alapján rangsorolják az első helyre, de a turistáknak is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk: háromszázezer forint körül indul egy átlagos szállodai szoba egy hétre, két főre. Egy normál éttermi ebéd könnyedén kerülhet tízezrekbe, de a turistaövezetekben akár egy hideg szendvicsért is felszámolnak több ezer forintnak megfelelő dollárt.

Ferry Building Marketplace | Fotó: Koczka Máté

Látni viszont mindenképpen érdemes San Franciscót: a felhőkarcolók mellett a meredek utakon kaptató régi villamosok nagyon hangulatosak, a Golden Gate híd hatalmassága mindenkit lenyűgöz, felfedezhető a híres Alcatraz börtönsziget, az Alamo tér házai és a kanyargós Lombard utca egyszerűen csodálatosak, a nyüzsgő kínai negyed pedig olyan, mintha egy másik világba csöppenne az ember. Kalifornia egyik legnagyobb városában és annak környékén találhatóak a világ legnagyobb tech cégei, néhányan túrákat is kínálnak az épületükben, a számos múzeumról és egyéb látványosságról, gasztronómiai kalandokról nem is beszélve. San Francisco ráadásul az egyik legszebb és leghangulatosabb város az Egyesült Államokban – az amerikaiak szerint is.

Kínai negyed (Fotó: Koczka Máté)

Mielőtt nekiindulunk San Fraciscónak, érdemes jól átgondolni, hogy mi mindent szeretnénk megnézni, majd megtervezni a napi programokat és útvonalakat, hogy a lehető legtöbb élményben lehessen részünk a rendelkezésre álló idő alatt.

Ingyenes látnivalók

Jó hír, hogy a város legnagyobb látványosságaihoz nem kell belépőt fizetni. Bárki ellátogathat a Golden Gate hídhoz és ingyenesen megnézhető a lábánál található látogatóközpont is. Aki akar, át is sétálhat az Amerikai Egyesült Államok második leghosszabb függőhídján, amely a Csendes-óceánt és a San Francisco-öblöt elválasztó szorost íveli át.

Golden Gate híd (Fotó: Koczka Máté)

Szintén nem kerül pénzbe megnézni a világ legkanyargósabb utcáját, a Lombard utcát, amely mindössze 400 méteres, de 8 hajtű kanyar van benne. Remek fotózási helyszín a színpompás virágokkal, akárcsak az Alamo tér a filmekből jól ismert viktoriánus házakkal. A parkból lélegzetelállótó fotókat lehet készíteni háttérben a felhőkarcolókkal. A környék meredek utcáinak tetejéről elénk táruló, óceáni panoráma is csodálatos.

Alamo Square | Fotó: Koczka Máté

San Franciscóban található az Egyesült Államok legrégebbi kínai negyede, ami az 1840-es években jött létre. Megérkezve összetéveszthetetlen a környék: a zsúfolt utcákon árusok kínálják a portékájukat, szó szerint mindent meg lehet itt venni. Érdemes egy kicsit elveszni a tömegben, sétálgatni a kis utcákban, és megkeresni az apró szerencsesüti üzemet, ahol idős kínai asszonyok kézzel csomagolják a süteményekbe az üzenetekkel ellátott cetliket, és időnként még kóstolót is kínálnak belőlük.

Szerencsesüti gyár | Fotó: Koczka Máté

Irány a part!

Érdemes elsétálni a Pier 39 nevű kikötőhöz, ami ma szórakoztató és bevásárlóközpontként működik. A mólóján mindig sütkérező fókák vannak, akik jó időben tucatjával alszanak egymás hátán vagy küzdenek a szabad helyekért. A megtalálásukhoz elég a fülünk után menni.

Fókák a Pier 39-nél (Fotó: Koczka Máté)

A környékről többféle hajóút is indul az Alcatraz börtönsziget felé. Az egykor a legendás gengszter, Al Capone börtöneként is szolgáló 30-as évekbeli börtön ma látogatható, de ha nincs túl sok időnk, megéri legalább egy olyan hajóra jegyet váltani, ami megkerüli a szigetet és elmegy a Golden Gate hídig is.

Alcatraz börtönsziget (Fotó: Koczka Máté)

A kikötő Fisherman’s Wharf részéhez pedig enni jönnek a turisták és a helybéliek. A klasszikus tengeri herkentyűk, a legfinomabb osztriga és rákfogások itt találhatóak. Ha már itt vagyunk, érdemes benézni Ghirardelli boltba, ami állítólag Amerika legjobb csokoládéját kínálja, nem messze tőle pedig egy hatalmas látványüzemben készülnek friss kenyerek és péksütemények a Boudin’s Bakery-ben.

Pier 39 sétány (Fotó: Koczka Máté)

Ha már ételek: a Fisherman’s Wharf-tól pár percnyi vollamosozással elérhető a Ferry Building Marketplace. A helyiek által kedvelt kézműves vásár a több mint száz éve kompvégállomásként üzemelő épületben kapott helyet, több menő étterem és egyéb üzlet mellett. Kedden, csütörtökön és szombaton az épület előtti téren termelői piac várja az érdeklődőket.

Ferry Building Marketplace belülről (Fotó: Koczka Máté)

Városnézés villamossal

Ha San Francisco, akkor régi villamosok. A part mentén közlekedő vonalon minden villamos más, különböző városok leselejzetett járműveit újították fel, igazi különlegesség egy milánói vagy éppen egy kaliforniai kocsin ülni. A meredek utakon pedig cable car közlekedik, amit ma már kifejezetten a turistáknak tartanak fenn. A bájos tömegközlekedési eszközt évente 13 millió turista használja egy alig több mint 15 kilométeres szakaszon, így nem csoda, hogy folyamatosan sorba kell állni. Viszont megéri: önmagában program felülni egy-egy járműre, és nem is drága, ha bérletet vált az ember.

28-as villamos San Fraciscóban (Fotó: Koczka Máté)

A belváros tömegközlekedése egyébként jól szervezett. Metróval, busszal, villamossal mindenhová könnyen el lehet jutni, számos komp közlekedik, és ha autózni támadna kedvünk, San Franciscóban működik az Uber is.

Színház és múzeum

Kevés amerikai nagyváros tud olyan sokszínű programokat felvonultatni, mint San Francisco. A városban több színházjegy fogy, mint bármely másik amerikai nagyvárosban, és rengeteg családi programot kínálnak az akváriumoktól a családi múzeumokig.

Élő tető a California Academy of Sciences-nél (Fotó: Koczka Máté)

Utóbbiak közül az Exploratorium szinte kötelező, tele elgondolkodtató, ugyanakkor szórakoztató és játékos elemekkel. Szintén érdekes az California Academy of Sciences, aminek „élő háztetejére” is fel lehet menni. A művészetek kedvelőinek ajánljuk a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumát, ami kivételesen gazdag modern és kortárs műveket tekintve. A rajzfilmrajongóknak pedig megéri elmenniük a Walt Disney Family múzeumba, ahol a híres Disney-család történelmében mélyedhetünk el.

The Walt Disney Family múzeum (Fotó: Koczka Máté)

San Francisco környéke

Ha a nagyvároson kívül is szét akar nézni, érdemes meglátogatnia a világ legfinomabb borait termelő Napa-völgyet, vagy a hosszabb autóútra található Yosemite Nemzeti Parkot, ami tökéletes hely a legek és a szép tájak szerelmeseinek. Mindkét helyet meg lehet közelíteni bérelt autó nélkül is, szervezett buszos túrák keretein belül.

Kilátás Yosemite Nemzeti Parkban (Fotó: Koczka Máté)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik