Élet-Stílus

„Nem tudok belépni a pasim gépébe, félek, hogy megcsal”

A nagybetűs féltékenység rengeteg párkapcsolatot megnyomorított már, az alapja gyakran önbizalomhiányból, kisebbségi érzésekből fakadhat. Olvasói levelet kaptunk a témában, és várjuk a továbbiakat, ha te is kutakodsz a partnered leveleiben, ha a tiédben kutakodik a szerelmed, ha félsz amiatt, hogy megcsalnak, és nem tudod, mit tegyél, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre.

Egy éve vagyunk együtt a pasimmal, és eddig sem a telefonját, sem a gépét nem védte le jelszóval. Új laptopot vásárolt, és az első dolga volt, hogy jelszavasítsa, ami miatt veszekedtünk is. Szerintem ha valakinek nincsenek titkai a másik előtt, akkor nem kódolja le a gépét, és pontosan emiatt úgy érzem, joggal akarok belenézni a gépébe. Ő azzal védekezik, hogy nekem semmi közöm az ő dolgaihoz, ami számomra olaj a tűzre, és még inkább tudni akarom, hogyha átver. Az expasim megcsalt, félek, hogy most is ez történik velem, nem akarom, hogy hülyének nézzenek még egyszer. Mit tegyek, hogy kiderítsem, megcsal-e a párom?

Az olvasói levelet Kriszta (ál)nevű olvasónktól kaptuk, aki a féltékenység jeleit mutatja levelében.

Mit lehet tenni?

A párkapcsolat elején a bizalom kialakítása az egyik legfontosabb feladat, ha ez valamiért nehezen vagy egyáltalán nem tud kialakulni, akkor annak egyértelmű jelei lesznek: olyanok, mint a féltékenység. Olvasónk féltékeny, a féltékenység pedig mindig valamilyen félelem miatt jelenik meg az emberekben. Jelen esetben olvasónk attól fél, hogy becsapják, hogy ő kevés, nem elég a fiúnak, és ezt a félelmét rávetíti az újonnan vásárolt laptopra, amit kóddal véd a partnere. Egyrészről érthető a félelme, hiszen ha egy pontig minden nyitott volt, és hirtelen változás áll be az életükben e téren, akkor elmondható, hogy pont úgy reagál, mint ahogyan bárki más tenné: megkérdőjelezi a történéseket kettejük közt. Azonban az erről való beszélgetést lehet úgy is intézni, hogy nekiesünk a másik torkának a miértekkel, és lehet úgy is intézni, hogy elmondjuk, mi a félelmünk.

Ha a másik nem ad hozzáférést minden kütyüjéhez, az még nem egyenlő azzal, hogy megcsal, hogy titkolózik. Elképzelhető, hogy egész más oka van: jegygyűrű után keresgél, vagy éppen olyan ajándékkal szeretné meglepni a partnerét, amiről nem szeretné, hogy a másik tudjon. Vagy csak egyszerűen szeretne megőrizni privátnak egy szeletet az életéből. Az is lehet, hogy valóban van oka a nőnek aggódni, és másvalaki került a képbe, ha ez így van, akkor az igen hamar ki fog derülni, sokáig senki nem képes hazugságban élni. A megoldás mégsem az, hogy kiugrasszuk a nyulat a bokorból, hanem az őszinte beszélgetés a bizalomról és a kapcsolat közös céljairól.

Amikor a biztonságtudat megrendül, megjelenik a csalódás érzése. A csalódás pedig annál nagyobb, minél felkészületlenebbül éri az adott embert, ennek mértéke függ a személyiségtől is.

Az egyik ilyen erőteljes csalódás érzés nemcsak az lehet, ha hirtelen változás áll be a kapcsolatban, és addigi biztosnak vélt helyzet megváltozik akár egy jelszóval védett kütyüvel. Az is lehet erős csalódás érzése, ha ezt a helyzetet két ember nem tudja egymással megbeszélni: a megoldatlan problémát megbeszélik, megvitatják, veszekednek, képtelenek előre lépni, és mindez kellemetlen élményként, szomorúsággal vegyes érzelmekkel jár együtt. A féltékenységgel kapcsolatos veszekedések sajnos visszaminősítik a kapcsolat kölcsönösségét, mindkét félben komoly kétségeket gerjeszthet a bizonytalanság érzése.

Az olvasónk esetében például az történik a veszekedéssel, hogy ilyenkor az egyikük kényszerű beleegyezésével lehet eredményt elérni: vagy olvasónk nyeli le a békát, vagy a partnere enged. Ez sajnos akaratlanul hozott döntés, ami egyik partnernek sem kedvező. Ha valakinek takargatnivalója van, egyértelmű, hogy máshogyan is meg tudja oldani, ha arra rákényszerül: vesz még egy telefont, vagy a céges telefonról, céges számítógépről intézi az életét.

A párkapcsolatokban tehát komoly törést okozhat, ha a szükségletek nem tisztázódnak előre: egy őszinte beszélgetéssel egyeztessünk arról, kinek mit jelent a bizalom fogalma a kapcsolatban, hogy kinek mit jelent a megcsalás, hűtlenség, belefér-e, ha a másik találkozgat az egybarátnőjével, leveleznek is, vagy sem. Azzal az egyszerű kérdéssel, nyugodtan, higgadtan tisztázzuk egymással a féltékenységet, hogy: van okom aggódni? Van félnivalóm? A partner válasza erre biztosan őszinte lesz, kiabálással, veszekedéssel és nyomozgatással csak magunknak okozunk rengeteg csalódást.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik