Élet-Stílus

Az Alpok nyáron az igazi

A Keleti-Alpok középső, Ausztriára eső része tele van csodával, rengeteg forrást, patakot találunk kirándulás közben. Stájerország, Tirol vagy Karintia családdal ideális program a nyárra, minden megállónál olyan érzésünk lehet, mintha egy képeslapot néznénk, a jó hegyi levegő pedig csak a bónusz. Persze lehet maradni a wellnessnél vagy a sétánál, sőt, a gyerekesek több élményparkot is találnak, a nagyobbakkal viszont komolyabb adrenalin után érdemes nézni.

Az Ötz-völgy Ausztria tiroli részén található, és 700, illetve 2500 méteres magasság között terül el. Az összesen 80 kilométernyi mountain bike-útvonal különböző nehézségű pályákat köt össze, némelyiknél egészen kivételes látvány nyílik az Alpokra. A térképekre ránézve nem kell azonnal megijedni, és elfelejteni a hegyi kerékpárokat, úgy lehet kiválasztani a nekünk megfelelőt, akár a sípályáknál, nehézségi szintek szerint. Egy komolyabb emelkedő után a termál is jobban fog esni, akárcsak a rafting vagy a kenuzás.

Az osztrákok egyre inkább szeretnék az Alpokhoz látogatókban tudatosítani, hogy minden évszakban jó ötlet a környék, nyáron pláne. Nem kell helyismeret ahhoz, hogy könnyedén találjunk mesébe illő ösvényeket és utakat, tengernyi lehetőség közül választhatunk egy gombnyomással.

Karintia, a tavak földje

Kár lenne azt hinni, hogy az Alpoknál nincs lehetőségünk a vízparton pihenni, májustól akár szeptemberig kellemes hőmérsékletűek a kristálytiszta tavak. A Wörthi-tó például Karintia legnagyobb tava, és az egyik legmelegebb is az Alpokban, ráadásul olyan zeneszerzőket inspirált, mint Brahms vagy Mahler. A tó körül szinte mediterrán jellegű a mikroklíma, nyaranta a víz hőmérséklete eléri a 28 fokot a 84-85 méteres mélység ellenére. Innen is több túra- és bicikliút indul, mehetünk mountain bike-kal, vagy elektromos kerékpárral is a meredekebb részeken, illetve felmászhatunk Ausztria egyik legszebb kilátásáért a pyramidenkogeli toronyba, ahonnan lélegzetelállító a látvány.

Wörthi-tó
Fotó: Alexander Klein / AFP

A másik kedvelt célpont a Klopeiner-tó, amely a Wörthi-tóhoz hasonlóan szintén 28 fok körüli hőmérsékletre melegszik fel. A családok sétálhatnak vagy biciklizhetnek a tó körül, esetleg elkirándulhatnak a Wildensteiner-vízeséshez.

A türkiz tavak után a Dráván is elmehetünk egy kenutúrára, a folyó Oberdrauburg és Sachsenburg közötti 60 kilométeres szakasza tökéletes tapasztaltabb kenusok számára, hogy minél közelebbről megcsodálják a szurdokot. De Ausztria tájain, ezen belül Karintiában tényleg az a legjobb, hogy bárki, a kicsik és nagyok is megtalálják a nekik megfelelő kikapcsolódást.

Karintia Ausztria legdélibb tartománya, enyhe és kellemes időjárásával tökéletes választás a nyárra minden magassági szinten. Környéke az Alpok-Adria túraútvonalának (Großglocknertől Szlovénián át egészen Triszt közelébe vezet a tengerpartig 750 kilométeres szakaszon) első számú állomása. A túraút a Keleti-Alpok legnagyobb gleccserétől indul, és Mölltalon át juthatunk el Gmündbe, a művészek városába. De számos útvonalat találhatnak a túrázók gyönyörű panorámás szakaszokon.

Szponzorált tartalom

A cikk a SissiPark támogatásával készült.

Kiemelt kép: Robert Harding Premium / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik