Élet-Stílus

A pálya, amiről levágták a legbátrabb kanyart

Ausztriáról és Stájerországról nem a motorsportok jutnak elsőként az emberek eszébe. Pedig fekszik itt egy tökéletes versenypálya, ami sok harc árán tudott fennmaradni.

Ausztriáról sokaknak elsőre a bevásárlás és a síelés juthat eszébe, pedig az ország ennél sokkal többet tud nyújtani az érdeklődők és nyitottak számára. Elsőre például nem asszociálnánk az osztrák turizmusról a motorsportokra.

Pedig Ausztria szívében, Stájerország közepén el van rejtve egy fantasztikus látnivaló azoknak, akik lelkesen követik a motorsportokat. Itt fekszik Ausztria egyik legnagyobb versenypályája.

A Red Bull Ring ikonikus helyszíne az osztrák Forma-1-nek. A pálya 1969-ben épült, és nagyon sokáig, 1987-ig itt rendezték meg az összes osztrák F1 Nagydíjat. Ez volt a Forma-1 egyik leggyorsabb pályája, mert a Red Bull Ringen található egy nagyon hosszú kanyar, de pont ezért veszélyes is volt.

A bátor kanyar

Végül ez okozta a rövid szakítást is a Forma-1-el. A pályát át kellett építeni, hogy biztonságosabb legyen, így 1995 és 1996 között lerövidült. Ennek persze hátrányai is vannak, mert a pilóták pont a nagyon gyors kanyarért szerették a pályát.

A kanyar nélkül viszont újra visszatérhetett a Forma-1 mezőnyébe, 1997 és 2003 között ismét itt rendezték a futamokat, de ekkor Österreichring helyett már A1-Ringnek hívták.

Végül az osztrák Red Bull segített ismét felújítani a pályát, ami Red Bull Ringként ismét alkalmassá vált arra, hogy Forma-1-es futamokat rendezzenek rajta. Persze ez sem ment könnyen. A pályát pont azért hagyta el a Forma-1, mert nem nagyon érte meg a csökkenő cigarettareklámokkal megrendezni itt a futamokat.

Megérte

A Red Bull eredetileg tesztpályának és repülőtérnek szerette volna felújítani a ringet, de végül a lakosság ellenállása miatt szimplán a felújítás mellett döntöttek.

Megérte, mert a Red Bull Ring tökéletes osztrák versenypálya lett. A pályát körülölelő erdők és dombok tipikus stájer tájat mutatnak, és alkalmasak arra is, hogy természetes kilátóként szolgáljanak a versenyek nézőinek.

A pálya egyébként Spielberg községhez tartozik, de a bejárata Zeltwegből nyílik, ezért sokszor hivatkoznak rá zeltwegi pályaként is. És már csak azért is érdemes ide ellátogatni, mert két hét múlva ismét itt tartják már a Forma-1 Osztrák Nagydíját.

Szponzorált tartalom

A cikk a SissiPark támogatásával készült.

Kiemelt kép:  Andrej Isakovic / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik