Élet-Stílus

Mit csinált Buffalo Bill Miskolcon és Szentesen?

Közel egy hónapot töltött Magyarországon 1906-ban a vadnyugat legendás hőse, Buffalo Bill. A mai cowboyfogalom megtestesítője vándorcirkuszának európai turnéja során jött hozzánk, a Buffalo Bill’s Wild West című műsorral. Buffalo Bill vándorcirkuszát három vonat szállította Bécsből Budapestre, ezrek köszöntötték a közel ötszáz fős stábot és a velük utazó 183 lovat.

A négyórás showműsorban bemutatták a vadnyugati életet és történelmet, például, hogy miként vitte meg a Pony Express Lincoln elnökké választásának hírét és miként mészárolták le az indiánok az ártatlan fehéreket. Az előadásban szerepeltek lovak, bölények, medvék, biztos kezű cowboyok, harci táncot járó vagy postakocsit üldöző indiánok, és természetesen maga Buffalo Bill is.

A “Buffalo Bill’s Wild West” című show egyik plakátja | Fotó: Koczka Máté

A vadnyugati szupersztár cirkusza 8 napon át összesen 18 teltházas előadást adott Budapesten, a nézőtéren egy-egy alkalommal 7500-an foglaltak helyet. Ezután bejárták az Osztrák–Magyar Monarchia nagyrészét. Az államszövetség területén 25 állomásuk volt, mások mellett Békéscsabán, Gyulán, Debrecenben, Miskolcon, Nagyváradon, Nyíregyházán, Szegeden és Szentesen is felléptek – utóbbiról 2012-ben időszakos kiállítás is nyílt a szentesi Koszta József Múzeumban.

A magyar turné helyszínei és időpontjai | Kép: buffalobill.org

A magyar turnéról a Colorado államban lévő Denver melletti Buffalo Bill múzeumban is vannak feljegyzések. A régi felszerelések, plakátok, fényképek mellett van egy vastag könyv, amelyben egy teljes oldalt szenteltek a magyar állomáshelyeknek, a városok nevének és a fellépések dátumának felsorolásával.

Buffalo Bill múzeum kiállítása | Fotó: Koczka Máté

Buffalo Bill vándorcirkusza néhány más európai országban is fellépett. Egy korábbi drezdai állomás nézőtéren ült Karl May német író is, akire olyan nagy hatással volt az amerikai vadnyugati show, hogy később megírta a Winnetou című regényét, amit ma már mindenki ismer.

Ajándékbolt Buffalo Bill sírja mellett (Fotó: Koczka Máté)

A már több mint száz éve elhunyt Buffalo Bill, vagy polgári nevén William F. Cody sírja is a múzeum mellett található. Két város is harcolt azért, hogy náluk temessék el a sztárt, aki a mai napig világszerte milliók képzeletében idézi fel a vadnyugat romantikáját, de végül az ő akarata győzött: még halála előtt kérte, hogy kedvenc Denver melletti dombján nyugodhasson.

Temetésén több mint 25 ezren vettek részt, sírját és a mellette lévő múzeumot ma is sok turista keresi fel, igazi zarándokhely lett belőle.

IPW Denverben

2018-ban Denverben került megrendezésre az Egyesült Államok legjelentősebb turisztikai vására, az IPW. A rendezvényen az amerikai turisztikai desztinációk, attrakciók, szolgáltatók mutatják be és kínálják termékeiket, minden évben jelentős üzletek születnek. A nemzetközi konferencia megrendezéséért minden évben nagy harc folyik az amerikai nagyvárosok között – ez nem is csoda, hiszen a vásárt követő években a vendéglátó város turisztikai bevételei több milliárd dollárral ugranak meg. A háromnapos rendezvényen 1500 amerikai szolgáltató kínálta termékeit mintegy 4000 vásárlónak. Az IPW-t 2019-ben Kaliforniában, Anaheimben rendezik majd meg.

Buffalo Bill sírja Denver közelében | Fotó: Koczka Máté

(Kiemelt kép: Koczka Máté)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik