Élet-Stílus

A mai orvosok még nem nagyon láttak ilyet, egy 18. századi, emberre is veszélyes kórság tért vissza

Az 1700-as évebken szinte mindennapos eset volt, hogy a gyerekek a bárányhimlő mellett átesnek az úgynevezett tehénhimlőn is, ami kicsit csúnyábban fest, mint az ismertebb társa. Nagy különbség még a két betegség között, hogy a tehénhimlő nem terjed emberről emberre, csak és kizárólag tehéntej által.

A 18. század óta hatalmasat változott az élelmiszeripar, a szigorú előírások miatt szinte elképzelhetetlen, hogy tehénhimlős legyen valaki a tehéntejtől, ezért a betegségről szinte már csak olvasni lehet.

Az Egyesült Királyságban, egészen pontosab Walesben egy fiatal, 15 éves fiút azonban mégis ezzel a kórral diagnosztizáltak. Az orvosok nagy része mégcsak nem is látott hasonlót, így az eset bejárta az egész brit sajtót.

A tehénhimlő már nagyon régóta nem gyakori betegség, de évtizedenként néha előfordul 1-1 eset, ekkor pedig mindenki látni szeretné, milyenek a tünetek.

A betegség lefolyása egyébként hasonló a bárányhimlőhöz, a különbség annyi, hogy a tehénhimlő sokkal lassabban és fájdalmasabban gyógyul.

Aki kíváncsi, hogyan néz ki a tehénhimlő, az ITT meg tudja nézni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik