Élet-Stílus

Honnan tudom, hogy volt orgazmusom?

A Kérdezd a szexterapeutát! bloghoz újabb olvasói kérdés érkezett, amire szakértőnk válaszol. Amennyiben neked is van kérdésed, mert korai magömléssel, pornófüggéssel, merevedési zavarral élsz együtt, vagy nőként csak bizonyos mozdulatokkal tudod elérni az orgazmust, esetleg párként nem tudtok összehangolódni az ágyban, kérdezz bátran a szexuálterapeutától!

Létezhet olyan, hogy valakinek még sohasem volt orgazmusa. 36 éves vagyok, van két gyerekem, és a férjemmel 11 éve vagyok együtt. Szerintem nekem még sohasem volt orgazmusom, olyan extra érzésem sem volt szeretkezés közben, ami miatt annyira vágynék a szexre. Fogalmam sincs, hogy átéltem-e már a gyönyört vagy sem. Honnan tudja ezt egy nő eldönteni?

Az olvasói levelet Katától kaptuk a női orgazmus témájában, a válasz röviden az, hogy olvasónk jól látja, valóban nem élte még át az orgazmust.

Honnan lehet tudni?

A női orgazmus kevésbé látványos és magától értetődő, mint a férfiaké. Maga a gyönyör érzése heves szívveréssel, az arc kipirulásával, a mellbimbók megkeményedésével és a hüvelyizmok pulzálásával jár együtt. Amikor ez megtörténik, annyira intenzív, hogy egyértelműen tudják a nők, megélték a csúcspontot. Aki ezt még nem tapasztalta saját magán, ne aggódjon, e nélkül is teljes értékű nő, és orgazmus nélkül is lehet élvezetes és fantasztikus a szeretkezés. A nők jelentős hányada nem élte meg sohasem, tehát aki nem tudja, volt-e orgazmusa valaha, nincs egyedül ezzel a kérdéssel. Ha a nő igényli, és élvezni szeretné a szerelmeskedést, akkor van lehetősége változtatni a jelen helyzetén. Van, hogy egy nő igényli a szexet, vágyik rá, de korántsem biztos, hogy képes élvezni is azt, ezen is lehet változtatni.

A női orgazmuskészséget tanulással lehet fejleszteni, a szexuális kielégülést meg lehet tanulni.

Olvasónk nagy valószínűséggel sohasem élte meg a tetőpontot, sőt, a sorok közt azt olvasni, hogy tulajdonképpen nem is élvezetes számára, nem vágyik rá. A kérdés az, hogy a szexuális reagálókészsége milyen: tapasztalta-e szeretkezés közben vagy után a nedvesedést például? Amikor elkezdődik a szerelmeskedés, a simogatások, a csókok, a női test reagálni kezd. Az úgynevezett izgalmi görbe ismeretével, annak segítségével bárki képes megmondani, mit is élvez a szexben, van-e bizonyos fokú izgalom.

Az izgalmi görbe öt részből áll.

  1. Az első a vágy és irányulás szakasza, ami a csókokkal, simogatással kezdődik;
  2. ezt követi a szexuális izgalomba kerülés szakasza — ha ezt semmilyen gondolat és semmi se zavarja meg, akkor a nő izgalmi állapota egyenletesen emelkedik, ekkor a női testben észlelhető például a nedvesedés is;
  3. a harmadik a plató szakasz, ez a férfiaknál és a nőknél is egy igen kellemes szakasza a szexnek, itt tulajdonképpen a nőnek kicsit több idő szükséges általánosságban, mint a férfiaknak, a férfiak ebben a szakaszban igyekeznek visszatartani a magömlésüket, hogy összehangolják a szerelmeskedést.

A plató szakasz végén érezhető az úgynevezett elkerülhetetlenségi szakasz, ez már azt jelenti, hogy a tetőpont mindenféleképpen be fog következni. Amikor egy pár szexuálterápián azzal a kéréssel fordul hozzám, hogy a nő számára élvezetesebb legyen a szex, hogy képes legyen hüvelyi orgazmust is megélni (ha a nő ezt akarja és ez a célja, nemcsak a férfi erőlteti), akkor ezt az elkerülhetetlenségi szakaszt kísérletezi egymáson a pár heteken keresztül, a terapeuta instrukciói alapján. Az izgalmi görbe utolsó előtti szakasza az orgazmus, amit az utolsó követ: az elernyedés, ellazulás. Aki szeretné, megtanulhatja tehát, hogyan élvezze a szexet, ha a leírtak alapján úgy érzi, szüksége lenne szakmai segítségre.

A saját kielégüléséért mindenki maga felelős, szexuálterápiás segítséggel fejleszteni lehet az orgazmuskészséget.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik