Élet-Stílus

Botox mentette meg a férfit, aki 34 évig nem tudott büfögni

Alighanem világrekorder a brit Neil Ribbens, aki ugyan elmúlt 34 éves, csak néhány hónapja képes a büfögésre. Az állapota annyira ritka, hogy nincs neve sem, és az orvosok, akiket a férfi felkeresett, a legtöbb esetben csak nevettek – írja a Manchester Evening News.

Ribbensnek, aki nem tudta kiengedni a gyomrából az emésztés során keletkező gázokat, minden étkezés után szenvedett. Erős hasfájás gyötörte, amíg a gáz végighaladt a belein, a hasa a kétszeresére puffadt. Fura, kuruttyoló hang jött a száján, a mellkasa szorított, a száját savas íz öntötte el, olykor gyilkos, szűnni nem akaró csuklás tört rá. Ha ezt nem akarta, kerülnie kellett a kiadós evéseket, a szénsavas italokat, és az alkoholt.

Mindez az egész életére hatással volt, hiszen nem járhatott el a barátaival, sem sörözni, sem vacsorázni, és a nagy családi ünnepekből is rendre kimaradt. Ribbens remény és kilátások nélkül szenvedett évtizedeken át, míg idén februárban, egy internetes fórumon rátalált egy lehetséges megoldásra.

Egy manchesteri orvos, Dr. Karagama egy meghökkentőnek tűnő módszerrel, a szépészeti beavatkozásoknál használatos, botox nevű idegméreggel kínált gyógymódot Ribbens problémájára. Az eljárás egyszerű: az orvos a férfi gégéjébe fecskendezte az anyagot, amit ránctalanításra szoktak használni, az pedig ellazította azokat az izmokat, amik addig túlfeszültek, és elzárták a büfögés útját.

A kezelés teljes sikerrel járt. Ribbens végre képes a büfögésre, vagyis normális életet élhet. Az történet egyetlen szépséghibája az, hogy a kezelés 30 ezer fontba (kb 11 millió forintba) került, amiből egyetlen pennyt sem finanszírozott az NHS (a brit TB). Ribbens azonban azt mondja, mindez nem számít, neki ennél többet is megért volna a gyógyulás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik