Élet-Stílus

Nem is az a legrosszabb, ha az ember 22 évet ül ártatlanul a halálsoron

Az akkor 20 éves Nick Yarrist egy nő, Linda May Craig megerőszakolása és meggyilkolása miatt tartóztattak le 1981-ben. Yarris ekkor már eleve el volt ítélve autólopásért, drogos is volt.

Bűnösnek találták, halálra ítélték, a halálsoron ült 22 évet. Csak 2004-ben,  egy DNS-teszt alapján derült ki, hogy ártatlan.

Hasonló esetben a legtöbben dühösek lennének, hogy sem a hatóságok, sem a bíróság nem adott neki igazat, és emiatt évtizedeket kellett eltöltenie a börtönben, de Yarris azt mondja, ő inkább áldottnak érzi magát, hogy ez így történt.

Enélkül a csodálatos ajándék nélkül, ami a halálsor volt nekem, nem lehetne ilyen csodálatos életem, mint amit most élek… Amikor bekerültem, tűket szurkáltam a kezembe. Arra volt jó, hogy rájöjjek, mi jó nekem. A szabadságom elmúlt 14 éve keményebb volt, mint a halálsoron eltöltött éveim

– nyilatkozta Yarris, aki azóta motivációs beszédeket ad, és a büntetés-végrehajtás is alkalmazta mint tanácsadó.

Történt pár borzalmas dolog velem itt kint. Az élet itt kint a halálsor, csak anélkül, hoigy tudnánk a halálos ítéletünket. Édesem, te egy halálos ítéletben élsz, akárcsak én, csak itt nincs tárgyalás, fellebbezés.

– nyilatkozta a Metrónak. Szerinte nagy gond, hogy az őröknek nincsen pszichológiai edzettsége, emiatt nagyon erőszakosak, és emiatt olyan magas náluk az öngyilkosságok száma.

Azt mondja, azért sem mérges, mert az utóbbi időben 150-en menekültek meg a halálbüntetés elől, 22-en DNS-minta alapján.

Örülök, hogy a technológia segítségével már vannak olyan eszközök, amik segíthetnek rajtunk.

A börtönben eltöltött idő alatt végig képezte magát, de sose gondolta volna, hogy egyszer kijut onnan. Ennek is köszönheti, hogy most előadásokat tart országszerte, és hogy a parlamentben is beszédet mondhatott sorstársaiért a 10 hónappal a szabadulása után.

Kiemelt kép: Getty Images/Frazer Harrison

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik