Élet-Stílus

Képtelen leszokni a dohányzásról a világ legöregebb embere

Végigdolgozta az egész életét Fredie Blom, a világ valószínűleg legöregebb embere. A személyi igazolványa szerint 1904. május 8-án született férfi 2017. szeptemberében lett a legidősebb élő ember, amikor 117 éves korában elhunyt a korábbi rekorder, a jamaikai Violet Moss-Brown. Blom világrekordja egyelőre nem hivatalos, azt még hitelesíteniük kell a Guinness szakértőinek.

A dél-afrikai Blom, aki kamaszkorától a nyolcvanas éveiig dolgozott különböző gazdaságokban és építkezéseken, hosszú évekkel ezelőtt hajtotta fel élete utolsó korty piáját, a dohányzásról azonban nem tud lemondani.

Az ördög hibája, aki túl erős

– nyilatkozta grimaszba torzuló nevetéssel a férfi a BBC-nek.

Fredie Blom sohasem vett a szájába gyári cigarettát, kizárólag „pirulát” szív – ez a gúnyneve az újságpapírba sodort kapadohánynak.

„Csak a saját dohányomat szívom, még mindig naponta legalább két-három pirulát. Nagyon erős a dohányzás iránti vágy. Néha elhatározom, hogy abbahagyom, de tudom, hogy csak hazudok magamnak. A mellkasom robbanásig feszül egy slukkért, és akkor muszáj sodornom egy pirulát.”

A BBC riportere azt írja, Fredie Blom elképesztően egészséges. Magas, jó kötésű, és makkegészséges, leszámítva, hogy kissé nehézkesen mozog, és a hallása sem tökéletes. Janetta, aki 48 éve Blom felesége, és 29 évvel fiatalabb a férjénél elárulta, Fredie egész életében csak egyszer járt kórházban, amikor volt egy kis gondja az egyik térdével.

Blom azt mondja, a hosszú életének egyetlen titka az Isten, hiszen ő tartja életben. „Egészségesnek érzem magam, jól vagyok. A szívem erős, csak nem tudok már úgy sétálni, ahogy régebben” – árulta el egyetlen problémáját.

Korábban sokan kételkedtek abban, hogy Fredie Blom valóban 114 éves. Néhány éve, amikor új személyi igazolványra volt szüksége, az ügyintézők nem akarták kiadni neki a dokumentumot 1904-es születési dátummal. Blom egyik unokahúga ekkor egészen Londonig utazott (Dél-Afrika 1910-ig brit fennhatóság alatt állt) nagybátyja születési anyakönyvi kivonatáért, ami már megfelelő bizonyíték volt. Azóta állandóan a népszerűségből élő, helyi és tartományi politikusok látogatják az idős férfi házát.

Fotó: Fredie Blom

Fredie Blom Fokváros egyik veszélyes, Deflt nevű kerületében él. Azt mondja, nem lenne benne semmi meglepő, ha erőszak vetne véget hosszú életének.

Régen sokkal békésebb volt errefelé az élet. Jobb idők voltak. Nem volt az a sok rablás, meg gyilkosság. Senkit sem bántottak, nem történt semmi. Fekhettél egész nap az ágyadban, és amikor felébredtél, mindened megvolt. Mostanra mindez megváltozott.

Bár az élete nagy részét az apartheid elnyomásában élte le, Blom azt mondta, a politika soha sem foglalkoztatta. Egyszerűen nem volt rá ideje. Nagyon fiatalon hagyta ott Adelaide nevű szülővárosát, hogy egy Fokvároshoz közeli gazdaságban dolgozhasson. Iskolába soha sem járhatott, így írni-olvasni sem tanult meg. Később egy építési vállalatnál helyezkedett el, amelyik betonfalakat emelt a dél-afrikai fővárosban. Később onnan ment nyugdíjba, de hogy pontosan mikor, arra már nem emlékszik, csak arra, hogy jócskán benne volt már a nyolcvanas éveiben.

Janetta elárulta, hogy a férjének nincs különleges étrendje, ha lehet, minden étkezéskor eszik húst, de mellette rengeteg zöldségfélét fogyaszt. Még mindig elég erős hozzá, hogy egyedül tisztálkodjon, és öltözködjön, csak a cipője felhúzásával vannak néha problémái, ha pedig megborotválkozna, az unokája segítségét kéri.

Fredie Blom, aki aktív évtizedeiben mindig hajnali fél ötkor kelt, mostanában sokkal tovább marad ágyban. Azt mondja nem csinál már semmi különöset, csak üldögél egész nap. Tévét nem néz, mert csak hülyeség megy benne. Inkább kiül a tornácra, az őt körülvevő világot figyeli, és olykor teker magának egy-egy pirulát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik