Élet-Stílus

Felvettem egy zoknit, egy hét múlva lejött a lábam

Gyakorlatlan hámlasztóként nem feltételeztem, hogy egy interneten árult, 2000 Ft alatt beszerezhető „csodakészítmény” egyrészt tényleg csodát tehet, másrészt bármi bajt okozhat. Meglepődve tapasztaltam, hogy mindkettőben tévedtem.

A Naturprodukt oldaláról rendelt, kollégák közt csak „lábrohasztó” néven emlegetett Parasoftin® bőrhámlasztót zoknit úgy vártuk, mint a Messiást, ugyanis március 19-én rendeltem meg és fizettem ki, ehhez képest egészen április 25-ig nem érkezett meg a Foxpostba, ahova kellett volna neki. Április elején az egész oldal karbantartás alatt volt, ennek végeztével jeleztem a problémát, mire felhívtak, hogy nem értik, mi történhetett, majd pár napon belül postázták a terméket.

Korábban már próbáltam a szintén csodát és babatalpakat ígérő koreai HOLIKA HOLIKA Baby Silky Foot lábhámlasztót, és egyáltalán nem történt semmi. De még annyi hatása sem volt, mint egy olcsóbb lábkrémnek, így tehát ettől sem vártam sokat.

Gondosan elolvastam azért a figyelmeztetést, amely így szólt:

A termék kizárólag a talpon történő használatra készült. Más testrészeken ne alkalmazza!

Kerülje az érzékeny, irritált vagy sérült bőrfelületeken való alkalmazását. Ne használja a terméket, ha allergiás valamelyik összetevőjére. Használat előtt vigyen fel egy kis mennyiséget a bőrre az esetleges allergiás reakciók kizárása érdekében.

Irritáció fellépése esetén, úgymint az égető érzés, viszketés vagy pirosodás az alkalmazás helyén, ne használja a terméket.

Cukorbetegségben, lábgombában vagy ekcémában szenvedő betegek nem használhatják.

Mivel egyikkel sem rendelkezem, bátran húztam fel a zacskószerű zoknit, amibe előzetesen beleöntöttem a folyadékot a használati útmutató szerint. Majd erre húztam még egy pamutzoknit, hogy ne mozogjon el az egész szerkezet a lábamon, illetve ne folyjon ki a lötyi. Arra gondoltam, hogy közben jógázni fogok, de ez nem jött össze, mert mindenfele folyt a lé a zokniból, így feladtam, és beletörődtem, hogy bizony nyugton kell maradnom legalább 60 percig.

Így nézett ki a lábam előtte

Megmondom őszintén, egy egészen picit viszketett, de nem akartam ilyen könnyen feladni. Azon azért elgondolkodtam, hogy ha csak talpon szabad használni, akkor mi lesz a lábfejem többi részével, amivel szintén érintkezik a folyadék, de mivel semmi eredményre nem számítottam, nem aggódtam túl a dolgot.

60 percig ültem a zokniban

Kerek hatvan percig bírtam, ezután lemostam, majd 5 napig nem történt semmi. Az ötödik napon elkezdett lejönni a lábam, majd ez egy héten át egyre csak fokozódott.

FIGYELEM: most jönnek a TMI-részek és a sokkoló képek, ha éppen eszik vagy nem bírja a gyomra az ilyesmit, ne görgessen tovább!

Így kezdődött

Elég ijesztő volt, mert nem csak a talpam kezdett el hámlani, hanem a lábfejem is bokáig, tehát amíg a termékhez mellékelt zacskó felért. Nincs ekcémám, viszont extrém száraz a bőröm, és arra nem gondoltam, hogy ez problémát okozhat. Szerencsére épp a legnagyobb meleg időszakára esett a bőrcserém, de a hetedik napon már nem mertem szandált venni.

Majd folytatódott a hámlás

Igaz, ahogy a termék zacskóján írják is, a hámlás alatt zokni és cipő hordása javasolt. Most már értem, miért. Jógára is zokniban mentem, az utána szokásos szaunát pedig kihagytam egészségügyi okokra hivatkozva. Még a barátaimnak se mertem elmondani, hogy úgy nézek ki, mint egy a vedlés legkeményebb fázisában lévő kígyó.

A hardcore szakasz

Célszerű volt ekkor már zokniban aludnom, mert ha nem tettem, a lábfejemről hulló bőrdarabok reggelre beborították az ágyat. Kezdtem validnak érezni a lábrohasztó kifejezést.

Ugyanakkor a talpam egészen szépen hámlott le, sejteni lehetett már valamiféle eredményt. Mivel futok, tele van a lábam bőrkeményedéssel és vízhólyagok nyomaival, ezek egy része is, vagy legalábbis egy réteg róluk elkezdett lejönni.

Majd egyszercsak megállt az egész folyamat, és újra visszakaptam az egészségesnek mondható bőröm. Nem mondom, hogy csodát tett, mert nem jött le félcenti vastag réteg a sarkamról, és a kisebb bőrkeményedések is megmaradtak, de látványosan és sokkal szebb a talpam, mint előtte.

Végeredmény

A csomagolás szerint havonta maximum egyszer lehet elvégezni a hámlasztást, ennyire gyakran biztosan nem fogom, de szandálszezon előtt érdemes lesz megcsinálnom minden évben. A bőrkiszáradás viszont annyira nem tetszett, ezért megkérdeztem egy bőrgyógyászt, hogy a hatóanyagai alapján veszélyes lehet-e a termék érzékeny bőrűeknek. Dr. Karászi Viktória, a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ bőrgyógyászati szakrendelőjének főorvosa véleményezte a terméket az összetevőlista alapján.

Biztosra akartak menni, annyi minden van benne, például rengeteg hatóanyag, ami a bőrre hámlasztó hatással bír. Négy olyan sav van benne, ami hámlaszthat, de a koncentráció lenne a lényeg. Ha valakinek érzékeny a bőre, lehet kellemetlen hatással, okozhat problémát, ezért korrekt lenne, ha ráírnák a koncentrációt, főleg mivel közforgalomban lévő termékről beszélünk.

Pedikűrösnél még sosem voltam, így sajnos az eredményt nem tudom összehasonlítani egy kezelés utánival.

Kiemelt kép: Thinkstock

Mi az a kupOFF

A 24.hu cikksorozata, amiben a fellelhető legextrémebb, legérdekesebb vagy épp legfurcsább kuponakciókat próbáljuk ki és véleményezzük. Arra törekszünk, hogy ugyanazt kapjuk, mint a többi vásárló, így fotós kollégát sajnos nem tudunk magunkkal vinni, így vagy saját (mobilos) képpel illusztráljuk a cikket, vagy stockfotóval. A sorozat cikkei itt elérhetőek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik