Élet-Stílus

Csinálhatod magad is – Így javítsd a kültéri burkolatokat tavasszal (X)

Alábbi cikkünkben a kültéri burkolatok fugáinak javításához adunk néhány tanácsot.

A tavasz beköszöntével eljött az ideje a karbantartási, felújítási munkák elvégzésének. Bár az idei tél sem volt túl szigorú, mégis sokan szembesülhettek azzal, hogy a kültéri járófelületeik nincsenek a legjobb állapotban, és a terasz csempeburkolatát vagy éppen a járdát, kocsi beállót borító greslapokat, a medence csempéit megviselték a fagyok. Különösen ott mutatkoznak általában szembeszökő károk, ahol a havazások és felfagyások idején sóval csúszásmentesítettek: ilyen esetekben a fugát, sőt még a terméskövek közötti betont is rétegesen marta szét ez a szóróanyag. Ha el szeretnénk kerülni a nagyobb károkat, akkor mielőbb ki kell javítanunk a sérült fugát. Ma már ehhez nem kell feltétlenül szakembert keresni, hiszen számos olyan eszköz és alapanyag kapható, amely nagyobb gyakorlat nélkül is könnyen használható. Ha úgy döntünk, hogy magunk vágunk bele a javításba, akkor a az első és legfontosabb dolgunk, hogy jól válasszuk ki a fugázó anyagot!

Használjunk kétkomponensű, ellenálló anyagokat

Mivel a kültéri felületeket közvetlenül érik az időjárás hatásai – például csapadék, a fagy, az UV sugárzás, a hőség és a nagy hőingadozás – és ezen felül még mi magunk is próbára tesszük az ellenálló képességüket például az imént említett sózással, fontos, hogy kifejezetten strapabíró fugázót keressünk ezekre a helyekre. Érdemes körülnézni például a Lasselsberger – Knauf Kft kínálatában, ahol nemrégiben egy olyan új fugázó termékcsalád jelent meg, amely kifejezetten nagy igénybevételű felületekre ajánlanak, és nem csak új burkolatok lefektetésekor, hanem javításkor is kiválóan használható.

Az EpoxiFix 2K és EpoxiCol 2K ragasztó és fugázó anyagokról van szó, amelyek nagy vegyszerálló képességgel és tartósan rugalmas tulajdonsággal rendelkeznek annak köszönhetően, hogy mind a fugázót, mind pedig a ragasztót két komponens alkotja. Ezek a fugázó anyagok és ragasztók nem csak a savakkal és lúgokkal szemben tanúsítanak rendkívüli ellenállóságot, hanem a fagyot is remekül tűrik, ezért rendkívül széles körben felhasználhatók. Javíthatunk és burkolhatunk velük többek között kültéri és beltéri kerámia- és gres burkolatokat, üvegmozaikokat, üvegtégla oldalfalakat, és bátran használhatjuk medencefalakon, teraszon vagy akár műhelyben is ezeket az anyagokat.

Így javítsuk a fugát

Ha magunk végezzük a javításokat a megsérült fugákon, akkor a következő szerint kell eljárnunk. Először is nézzünk rá a hőmérőre, mert ezt a munkát csak +10 és + 25 fok között szabad végezni, és a javítandó felületet közben óvni kell az erős, közvetlen napfénytől. Ha az időjárási körülmények megfelelőek, akkor vágjunk bele, és először távolítsuk el a töredezett fugát a burkolólapok közül fugakaparó szerszámmal, majd ezután gondoskodjunk róla, hogy a javítandó felület tökéletesen tiszta, zsír-  és pormentes legyen. Ezt követően a kötőanyag A és B komponensét keverjük össze a fugázó saját vödrében, majd adagoljuk hozzá a poranyagot. Érdemes kisebb mennyiségekben bekeverni a terméket, hogy munka közben nehogy ránk kössön az anyag!

A megkevert anyagot gumis simítóval vagy spachtlival diagonálisan a fugákba húzzuk. A felület mosását kb. 30 perc múlva kezdhetjük el először durva, majd finom szerkezetű lemosó szivacsot és hideg vizet használva.

Szponzorált tartalom

A cikk a Lasselsberger-Knauf támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik