Élet-Stílus

Megöltek és feldaraboltak egy fiatal albínó férfit – katolikus pap is van vádlottak között

Tizenegy embert, közöttük egy katolikus papot vádolnak a 22 éves McDonald Masambuka meggyilkolásával az afrikai Malawi Köztársaságban – írja a Daily Mail.

Az áldozat feldarabolt holttestét egy sekély sírban találták meg az ország déli részén, hetekkel az után, hogy a fiatal férfi eltűnt márciusban. Négy év alatt ő volt a huszonkettedik albínó, aki gyilkosság áldozatává vált az országban.

Az állatvilágban is megfigyelhető albinizmus a színt adó pigmentek hiányát jelenti a bőrben, a hajban, illetve a szemekben. Az albínók haja, és bőre tejfehér, szemeik vörösesek. Malawi azért különösen veszélyes hely számukra, mert vannak, akik a helyiek közül abban hisznek, hogy az albínók testrészeiből varázsfőzeteket készíthetnek. Világviszonylatban nagyjából minden húszezredik ember születik albinizmussal, de a Szubszaharai Afrika országaiban ennél magasabb az arány.

A mostani gyilkosság gyanúsítottjai között, a papon kívül van rendőr és egészségügyi tisztviselő is. A felháborodott közvélemény a kivégzésüket követeli, hogy soha ne történhessen hasonló bűncselekmény. Az országban azonban 20 éve felfüggesztették a halálbüntetések kiszabását. Bár hivatalosan még a törvényben van, alkotmányellenesnek számít.

A 2014 óta elkövetett, 22 gyilkossági ügyből, melyekben albínók voltak az áldozatok, mindössze ötöt sikerült felgöngyölíteni. Tizenhét esetben a tettesek ismeretlenek. A hatóságok úgy gondolják, a gyilkosságokat szervezett bűnözői csoportok követik el, melyeknek tagjai között köztiszteletben álló, prominens személyek is vannak. A nyomozók eszköztára meglehetősen szegényes, nincsenek például laboratóriumaik, ahol DNS-tesztelést végezhetnének.

(Kiemelt képünkön albínó fúk imádkoznak az albinizmus napján tartott rendezvényen, 2015-ben, Malawiban. Fotó: Europress)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik