Élet-Stílus

Halálesetek miatt szüntetik be a Herefesztivált

Egyszerű gasztrorendezvényként indult, de a fékevesztett, részeg őrjöngés bizarr ünnepe lett belőle. A montanai hegyek között, egy főútvonal mentén, a civilizációtól mégis viszonylag távol eső helyszínen rendezett Testicle Festival (Herefesztivál) ellenállhatatlanul csábította a vendégeit arra, hogy olyan dolgokat műveljenek, amit sehol máshol nem engednének meg maguknak. Chuck Palahniuk, többek között a kultikus Harcosok Klubja szerzője 2004-ben, Stranger Than Fiction (Furább a fikciónál) címmel írt esszét a rendezvényről. A szervező idén úgy döntött, nem bírja tovább – írja a Missoulian.

A Herefesztivál egy jellegzetes amerikai ételről, a Sziklás-hegység osztrigáról, vagy cowboy osztrigáról kapta, ami a rántott marhaherét takarja. Harmincöt éven át rendezték meg, minden nyáron, a mindössze ezres népességű, montanai városka, Clinton külterületén fekvő Rock Creek Lodge nevű kempingben. A legközelebbi nagyobb település, a nagyjából 70 ezer fős Missoula nagyjából 40 kilométernyi autóútra van. A fesztivállal kapcsolatos legsúlyosabb problémákat a helyszíni balhék és az ittasan vezető sofőrök okozzák.

fotó: rockcreeklodge.com

Tavaly két ember halt meg, amikor egy csontrészeg férfit kirúgtak a rendezvényről, és felrakták a fesztiváljáratra, ami Missoulába vitte volna. Út közben, a férfi állítólag megragadta, és elrántotta a volánt. A jármű felborult, két utas, a 36 éves Donny Barlow, és a 33 éves Vanessa Anderson meghaltak a balesetben. A részeg férfi túlélte, kétrendbeli, gondatlanságból elkövetett emberölés, és hat rendbeli gondatlan veszélyeztetés miatt áll bíróság előtt. A tárgyalás jelenleg is zajlik, a vádlott ártatlannak vallotta magát.

A Rock Creek Lodge tulajdonosa, Matt Powers egy korábbi tragédia miatt vezette be a fesztiváljaáratot. Még 2012-ben, egy család a fesztivál idején tartott hazafelé, Seattlebe a Yellow Stone parkban töltött nyaralásuk után. Az autójukkal frontálisan ütközött egy részeg fesztiválozó, aki a menetiránnyal szemben haladt egy furgonnal. A 8 éves Jacob Gamble a helyszínen meghalt. Később kiderült, hogy a furgont vezető Daniel Martin, aki szintén meghalt a balesetben, részegen kötötte el a Rock Creek Lodge egyik járművét, amiben benne hagyták a kulcsot.

Amikor 2005-ben Powers megvette a kempinget, egy férfit megkéseltek a Herefesztiválon. Két évvel később, egy nő pillangókéssel szurkált meg egy párt, miután vita alakult ki abból, hogy a késes nő egy idegen férfinek mutogatta a meztelen melleit. A tulajdonosnak idén lett elege.

Ez mindig egy olyan buli volt, ahová azért jöttek az emberek, mert elszakadhattak mindentől, és azzá válhattak, akikké akartak. De a nap végén tudnom kell feltartott fejjel állni, és büszkének lenni arra, amiből élek

– nyilatkozta döntésével kapcsolatban Powers.

A környékbeli rendőrök pedig alighanem pezsgőt bontottak, amikor megtudták, hogy nem lesz több Herefesztivál. Minden évben iszonyatos nyomást, és terhelést jelentett számukra a rendezvény. Rob Taylor járőrkapitány mindenesetre üdvözölte a döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik