Élet-Stílus

Életfogytiglant kapott a fodrász, aki szándékosan fertőzött meg férfiakat HIV vírussal

„Inkább ölt volna meg, minthogy így kelljen élnem” – mondta Daryll Rowe egyik áldozata az ítélethirdetés után. Az angliai Brightonban élő, 27 éves fodrászt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte szerdán délután bíróság, amiért tíz férfit próbált szándékosan megfertőzni HIV vírussal.

A férfi arca rezzenéstelenül közönyös volt, amikor a bíró közölte vele, legkorábban tizenkét év múlva lehet megvizsgálni feltételes szabadon bocsátásának feltételeit – írja a Guardian.

Mindaddig, amíg elég erő lesz a testében, kockázatot fog jelenteni. Fenyegetés a társadalomra nézve, szociopata, akit a legkevésbé sem érdekelnek más emberek érzései

– mondta Rowe tízedik áldozata, aki nem fertőződött meg a gyilkos kórral.

Rowe áldozatai közül többen öngyilkosságot fontolgattak, nem csak a betegség, hanem az őket ért pszichés károk miatt is. Az egyikük, akinek a szülei Aidsben haltak meg még gyermekkorában, azt mondja, mindent megtett az élete során, hogy ne kaphassa el a betegséget. Aztán Rowe a bizalmába férkőzött.

Egy részem meghalt aznap, amikor diagnosztizáltak. Az új énemnek pedig folyton az jár a fejében, hogyan változtatott meg mindent a betegség. Rowe tönkretett, és én szeretnék biztos lenni abban, hogy ez többé soha senkivel sem történhet meg.

Az akkor Edinburghban élő Rowet 2015 áprilisában diagnosztizálták HIV-el. A férfi Anglia déli részére költözött, majd a Grindr nevű meleg társkeresőn férfiakkal ismerkedett meg, hogy lefeküdjön velük, és megfertőzze őket. Voltak, akiket hiába győzködött arról, hogy tiszta, nem voltak hajlandók vele védekezés nélkül lefeküdni. Rowe ezekben az esetben szándékosan megrongálta az óvszert, aztán gúnyolódó üzeneteket küldött áldozatainak: „HIV-es vagyok. Haha. Hoppá!”

Rowe Brighton és Kelet-Sussex térségében nyolc férfit próbált megfertőzni, majd Anglia észak-keleti részén még kettőt. Fiatal, jellemzően a húszas éveik elején járó áldozatai közül öten kapták el a betegséget.

Rowe tárgyalása hat héten át zajlott. A férfi a bíróságon azt mondta, amikor Brightonba költözött azt hitte, hogy már meggyógyult, mert a saját a vizeletét itta, és más természetes gyógymódokat használt.

(Kiemelt képünkön Daryll Rowe, Fotó: Sussex Police)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik