Élet-Stílus

Bill Gates és Angelina Jolie a világ legcsodáltabb emberei

A YouGov nevű közvélemény-kutató intézet 37 ezer embert kérdezett meg 35 országból arról, hogy kit csodálnak a leginkább.

Az összes válaszadót figyelembe véve a legcsodáltabb férfi Bill Gates, míg a legcsodáltabb nő Angelina Jolie lett. A férfiaknál Barack Obama és (valamiért) Jackie Chan követi a filantróp Microsoft-alapítót, míg a nőknél a második helyet szintén az Obama család vitte el, a korábbi First Lady, Michelle. A harmadik helyezett Oprah Winfrey lett.

Pár érdekességet azért még kiemelnénk – a magyarokat meg nem kérdező kutatás – eredményeiből.

A korábbi amerikai elnök jócskán megelőzte a jelenlegit, Donald Trumpot, aki csak a 17. lett a férfiak listáján, de Putyin orosz elnök is csak a hatodik. Obama egyébként minden országban csodáltabb, mint Trump, Oroszországot kivéve, ahol utóbbi a 11., míg előbbi a 12. lett. Az Egyesült Államokban volt még viszonylag szoros köztük a verseny, már ha azt nézzük, hogy az első két helyet foglalják el. Bár Obama pontszáma 2,5-szerese Trumpénak.

Angelina Jolie a nők közötti első helyét 8,2 ponttal érte el, ami a férfiaknál csak a harmadik pozícióra lenne elég.

Az évente elkészített tanulmány első helyezettje idáig mindig Gates volt. 2015 óta, amióta van külön férfi és női lista, pedig mindig Jolie nyerte a női kategóriát.

A nőknél az első húszba bekerültek közül tizennégyen előadók (színészek, tévések, énekesnők), bár páran a humanitárius munkájukról is ismertek, mint Jolie vagy Emma Watson. A férfiaknál a lista elején ezzel szemben főként olyanok szerepelnek, akik a politikából, gazdaságból, sportból érkeztek.

Relatív jól szerepeltek a listán olyanok, akik nem feltétlen (el)ismertek a nyugati világban: Kína elnöke, Hszi Csin-ping a negyedik lett, őt a szintén kínai üzletember, Jack Ma követi. De szerepel a férfiaknál az első húszban még pakisztáni politikus, indiai miniszterelnök, színész, hongkongi színész. Míg a nőknél a 11. helytől mindenki új szereplője a húszas listának.

A felmérést a YouGov munkatársai két kérdés elegyítésével készítették el, az egyik arról szól, hogy csodálják-e az adott személyt a válaszadók, a másik pedig, hogy mennyire. Emiatt lehet az, hogy noha Barack Obama 19 országban lett az első helyezett, Gates pedig hatban, mégis utóbbié lett a globális elnökség. Az exelnök több országban meglehetősen kevésbé csodált (Kínában 7., Oroszországban 12. lett), a Microsoft-alapító viszont minden országban az első négy helyezett közé került.

Bővebben a tanulmányról, és az országos lebontásokról itt olvashat.

Kiemelt kép: Getty/Jeff Spicer, Getty/Bruce Glikas

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik