Élet-Stílus

Divatba jöttek a színek és formák – konyhatrend 2018

Évek óta a letisztult, egyszínű felületek uralták a divatot a konyhadesign területén, ám úgy tűnik, a 2018-as év meghozta a változást. Sokan örülnek ennek, hiszen a különféle minták – legyenek azok harsányak, visszafogottak, nonfiguratívak vagy éppen jól beazonosítható alakot formázó ábrák – mozgalmasságot és vidámságot kölcsönöznek a konyhának. Ma már bátran mutathatjuk meg a burkolatok kiválasztásakor, hogy igazából a provance-i stílus természetességét és báját kedveljük, és hogy még mindig vonzódunk nagyanyánk régi konyhájának cementlapos burkolata iránt, amelynek izgalmas geometrikus ábrái és virágos mintái egy életre belénk ivódtak. Itt az idő, hogy használjuk ezeket a saját konyhánkban is!

Aki néhány éve új építésű lakást vett, az szinte biztosan egy steril színeket használó, a feltűnő mintázatokat nagy ívben elkerülő design-t kapott alapfelszereltségként az ingatlanfejlesztőtől. A konyhában például rendszerint a bézs, a vanília vagy a barna különféle árnyalatit használták a beépített bútoroknál, amihez általában tisztességes, ám fantáziadúsnak cseppet sem mondható ízléssel párosították a járólapok és más hidegburkolatok színét. Akkor ez nagyon menőnek hatott, és boldogan elfogadta volna bárki. Ám idővel megkopott e divatirányzat varázsa, és mára unalmassá váltak ezek a konyhák.

Nagy változás kis befektetéssel

Szerencsére nem kell mindent felforgatni ahhoz, hogy feldobjuk, és ismét trendivé tegyük őket, hiszen legtöbb esetben elég, ha a konyhai hátfalat lecseréljük egy izgalmas, mintás csempesorra. Persze ha mélyrehatóbb – igaz drágább – változást szeretnénk, akkor a padlót is fel kell szedni, és vele együtt érdemes kicserélni a konyhabútor munkalapjait is. Maradjunk azonban a hátfalnál, és lássunk néhány ötletet és követhető példát arra, hogy mihez kezdhetünk ezen a nem túl nagy, de annál fontosabb felületen!

Azt, hogy a trend ismét a mozgalmas minták felé kanyarodik, időben észrevette a legtöbb gyártó, és a kínálatukban egyre nagyobb teret kezdtek szentelni az ornamentikus, kacskaringós figuráknak, és élénkebb színeknek. Az egyetlen hazai gyártó, a Zalakerámia például számos olyan csempével és járólappal előrukkolt, amely ezeket az igényeket elégíti ki. Némelyik designja kifejezetten művészi értékű és gyönyörű, és igazi díszévé válnak a konyhának, míg mások a jól bevált régi mintákat, hagyományos motívumokat dolgozzák fel és fogalmazzák meg modern módon.

Ez a kép kifejezetten jól mutatja, hogy egy steril, néhány éve még trendi konyha atmoszféráját hogy lehet teljesen áthangolni csupán azzal, hogy egy izgalmas mintázatú hátfalat választunk. A régi cementlapok motívumait felsorakoztatva egyszerre válik modernné és retró hangulatúvá a konyhánk úgy, hogy a letisztult tervezésű, korszerű konyhabútorral teljes harmóniába olvad a fal.

Zalakerámia

Ismét egy remek példa arra, hogy néhány csempével teljesen újrafogalmazhatjuk a konyhánkat: a kisméretű, aprólékosan kidolgozott mintázatok és változatos színek a modern bútor szigorába is képesek belopni egy kis felszabadultságot és a napfényes Provance-ra jellemző lakberendezési stílus otthonosságát. Ha még arra is fordítunk energiát, hogy a járólapokat megbontsuk, és néhányat felszedve kicseréljük őket a virágmintás darabokkal, akkor teljesen olyan lesz a hatás, mintha eleve így tervezték volna!

Zalakerámia

Nem kell feltétlenül virágmintákat vagy geometrikus ábrákat használnunk! Nyugodtan elengedhetjük a fantáziánkat, és felrakhatunk a falra szokatlan képeket is: ezek a csempék, amelyeket szintén a Zalakerámia választékában találtunk például kávészemeket ábrázolnak. Ez a mintázat szerintünk kifejezetten jól illik városi környezetbe, olyan fiatalok lakásába, akik a virágmintákat túl érzelmesnek találják, és a cementlapok mintáinak világát sem érzik magukénak.

Zalakerámia

Szponzorált tartalom

A cikk a Zalakerámia támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik