Élet-Stílus

„Eleinte jóbarátnak gondoltam, aztán beleszerettem”

A barátságból szerelem működhet, hiszen a jó párkapcsolat alapja az is, ha barátként is szeretjük és tiszteljük egymást. De mi van akkor, ha a barátság volt előbb, ha csak évekkel később jött a szerelem, és ha úgy tűnik, egyoldalú a dolog? A helyzet ekkor sem reménytelen, de nehéz, hiszen dönteni kell, és nagyon is tisztában illik lenni azzal, milyen következményekkel járhat, ha fenntartjuk a plátói szerelem állapotát. Ha te is jártál hasonló cipőben, ha pont barátként ismerted meg a partnered amiből végül szép szerelem lett, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre.

Adott egy férfi, János, akivel sosem történt köztünk semmi, a csókok is inkább arról szóltak, hogy 13 évesen próbálgattuk a karunkon, hogyan kell csinálni, de ő is, én is másokkal randiztunk, ismerkedtünk. Haverok voltunk, jó barátomnak tartottam, aztán az évek elsodortak minket egymástól. Amikor nemrég, felnőttként viszontláttam, valami megmozdult bennem, és már férfiként néztem rá, nem azt a fiút láttam benne, akivel együtt pingpongoztunk a lakótelepen. Azon az estén rengeteget beszélgettünk, találkoztunk párszor, beültünk kávézni, majd kiderült, hogy felesége van, akivel babát is várnak. Amikor erről beszélt nekem, tudtam, hogy talán életem lehetőségéről maradtam le, bántam, hogy nem kerestük egymást korábban. Beleszerettem, ez egyértelmű, és most ismét baráti kapcsolatban vagyunk, be szeretne mutatni a feleségének, csakhogy én legszívesebben azt mondanám meg neki, hogy szeretem. Nem tudom, mit tegyek, álmatlanul forgolódom, döntésképtelen vagyok.

Az olvasói levelet Erika nevű olvasónktól kaptuk, akinek természetesen nem ez a neve, de az ő kilétét is őrizzük. A barátság és szerelem témát talán mindenki megtapasztalja egyszer az életében, és ezzel együtt felvetődik a kérdés: vajon létezik férfi-nő barátság?

Mit lehet tenni?

A férfi és női barátságban a legtöbb esetben valamelyik fél többet akar. Az oka ennek nagyon egyszerű: a tartós és hosszú távú párkapcsolatok akkor működhetnek jól, ha a két ember közt a barátság is jelen van. A feleségek és férjek egymás legjobb barátai, legfőbb bizalmasai, jó esetben. Megtörténhet, hogy két ember barátként rendkívül erős köteléket épít ki egymással, éveken keresztül egymás legfőbb bizalmasai, így amikor a szerelem felbukkan egyik vagy másik fél részéről, nincs mit csodálkozni. Az is megtörténhet, hogy egyikük egy részeg éjszakán csak szexre vágyna, amit a baráttal él meg, ebből az élethelyzetből is kialakulhat később akár a tartós párkapcsolat is. Olvasónk helyzete egészen különleges, hiszen kamaszkorban a barátság kicsit keveredett a nemi érdeklődéssel is. Évek kihagyásával is rátalálni az egykori összhangra előidézheti a szerelem érzését, mondhatni természetes folyamat, hogy ez az olvasóban kialakult: egyedülálló, párt keres, megállapodna valakivel, aki arra érdemes, akivel megvan a kölcsönös bizalom, a biztonság.

Az akadály az, hogy ez egyoldalú érdeklődésnek tűnik, a férfi házas, családja lesz, így az olvasó érzései kvázi a levegőbe vesznek. Dicséretes, hogy nem veti be magát a családos férfinél, azonban rengeteg galibát okozhat, ha az érzelmeiről nem beszél, és hagyja az eseményeket csak úgy megtörténni. Hiszen a plátói szerelem éveken át táplálhatja a reményt, de nem garantálja a boldog, kiegyensúlyozott, harmonikus párkapcsolatot. Ez az a helyzet, amiben úgy lehet okos az ember, ha a saját célját nézi elsősorban, és a szerelem érzését egy kicsit a háttérbe helyezi. Ha az elsődleges cél a saját család alapítása, a társ megtalálása, akkor tévútra terel a jelenlegi szerelem érzése. Ha az elsődleges cél mindenáron megszerezni a pasit, akkor szintén tévúton járhat az olvasó, a férfi családos és úgy tűnik, megtalálta a társát.

A megoldás a saját kezünkben van, és ha úgy érezzük, van remény a viszonzásra, érdemes ezt mihamarabb kideríteni, hogy tisztázódjanak a viszonyok. Becsapni se magunkat, se a barátot nem érdemes, ezzel csak fájdalmat okozunk mindenkinek, de legfőképp magunknak.

Egy érdeklődő sms, levél, amiben kicsit több van mint a megszokott baráti hangnem, még nem szerelmi vallomás, de segíthet végleg eldönteni a plátói érzelmeket. Elképzelhető, hogy a férfinek esze ágába sem volt soha, hogy nőként tekintsen az olvasóra, de az is lehet, hogy éveken át nem mert közeledni, mert félt az elutasítástól, és a feleségét aszerint választotta, hogy a kisebb ellenállás felé ment. Ezeket jó, ha tisztázzuk, óvatosan, úgy, hogy a lehető legkevesebb fájdalmat okozzuk saját magunknak. A legrosszabb a helyzetben az, ha nem lép az olvasó, ezzel is fenntartva akár éveken át egy érzelmi hullámvasutat, a reményt és a boldogtalanságot.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.