Élet-Stílus

Kiderült, mi lett a budapesti állatkertben született gorillakölyök neve

A nagyközönségre bízta az állatkert, hogy három név közül döntsenek. Íme, az eredmény.

Indigo. Ezt a nevet kapta a Fővárosi Állat- és Növénykert december 23-án született gorillakölyke – derült ki csütörtökön. A három  hónapos kölyök nevét a nagyközönség dönthette el. Az állatkert honlapján lehetett szavazni, három név közül.

A név az egész világon, így Afrikában is elterjedt vándorszó, amelyet névként is szoktak használni. Eredetileg az indigófestékre, annak színére, illetve az előállításának alapjául szolgáló növényre utaló elnevezés, amely végső soron az ógörög nyelvre vezethető vissza.

A névválasztás némileg nehezítette, hogy a nevek kiválasztásakor még mindig nem lehetett biztosan tudni, hogy a kölyök hím, vagy nőstény. Így az állatkert olyan neveket ajánlott fel, ami bármilyen nemű gorillakölyök elnevezésére alkalmas.

Mostanra egyébként teljesen biztos lett, hogy a kis Indigo fiú.

A másik két név, ami közül választani lehetett:

Ithemba – Az Afrika déli részén beszélt nguni nyelvekben (pl. zulu, xhosa, ndebele) a szó, illetve név jelentése: bizalom, remény. Egyes nyelvjárásokban themba alakban használják.

Ukusinda – A Kelet-Fokföldtől Zimbabwéig terjedő területen beszélt ndebele és xhosa nyelvek szókészletéből származó szó és név, amelynek jelentése: túlél, fennmarad, megmenekül.

A szavazást csütörtök délben zárták le, és nem sokkal később, már be is jelentették, hogy mi lett a nyertes név. Erről Facebook-oldalunkon élő videóban számoltunk be.

A gorillakölyköt egyébként már újra lehet látogatni, igaz, csak a kora délutáni órákban, az állatkert önkénteseinek felügyelet mellett. Januárban átmenetileg teljesen le kellett zárni az Emberszabás Majmok Házát, mert „sajnos nem minden látogatónk fogadta meg a gorillák, elsősorban az anyaállat és a kölyök nyugalma szempontjából fontos kéréseinket” – írta az állatkert. Az emberek egy része ugyanis hangoskodással, kopogással, vakuzással idegesítette az állatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik