Élet-Stílus

Halálra égettek egy holokauszttúlélőt – antiszemita támadás áldozata lehet

Egy 85 éves holokauszttúlélőt, Mireille Knollt szúrtak le és égettek halálra párizsi otthonában egy antiszemita indíttatású gyilkosságban – írta az Independent. Két 28 éves gyanúsítottat tartóztattak le az ügyben.

A párizsi ügyészség egyelőre vizsgálja, hogy a gyilkosságot egy „vélt vagy való vallási hovatartozás” miatt követték-E el. A francia külügyminiszter, Jean-Yves Le Drian, aki éppen Izraelben tartózkodik, azt mondta, valószínű, hogy antiszemita okból gyilkolták meg az idős nőt.

Ez emlékeztet minket az antiszemitizmus elleni alapos és folyamatos harc szükségességére

– nyilatkozta Le Drian az izraeli miniszterelnökkel, Benjámin Netanjahúval tartott sajtótájékoztatóján, miután meglátogatták a Jad Vasem holokauszt múzeumot.

Meyer Habib francia parlamenti képviselő szerint Knoll túlélte az 1942-es a Vél’ d’Hiv’ razziát, amelyben a megszálló németek utasítására a francia hatóságok összegyűjtötték több mint 13 ezer zsidót a kerékpárstadionban, öt napig ott tartották, majd Auschwitzba deportálták őket. Csak 400 élték túl mindezt.

Franciaországban él Nyugat-Európában a második legtöbb zsidó, mintegy 400 ezer ember. Az utóbbi időben megszaporodott az antiszemita támadások száma. 2015-ben 250 sírkövet döntöttek le vandálok egy kelet-franciaországi zsidó temetőben, csak pár nappal azután, hogy négy zsidót öltek meg egy kóser boltban, Párizsban. Csaknem egy éve egy 65 éves nő is antiszemita gyilkosság áldozata lett.

A francia főrabbi horrornak nevezte Knoll halálát. Szerdán a nő emlékére menetet szerveztek.

Kiemelt kép: Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik