Élet-Stílus

A különleges molekula, ami nem engedi kiszáradni az orrodat

Az év eleje mindig próbára teszi az embert, hiszen általában ekkor érkezik el a durva megfázások és náthák időszaka. Bár a március már tavaszi hónapnak számít, a náthavírusok még könnyen lecsaphatnak.

Ilyenkor sokkal könnyebben betegszünk meg és a betegség alaposan megviseli a szervezetünket. Az ember orra kifejezetten ki van téve a fertőzéseknek, köztük a náthavírusok okozta megfázásnak és a gyulladásnak, az allergiás reakciókról nem is beszélve.

Az orrunkat és „csatolt” részeit, a melléküregeket egy vékony és meglehetősen sérülékeny nyálkahártya béleli, mely könnyen kiszáradhat és kisebesedhet, amit az orrfolyás, valamint az emiatt gyakori orrfújás még inkább felgyorsíthat. Ilyenkor mindenképpen szükség van az irritált orrnyálkahártya ápolására.

Hogyan segíthet az ectoin?

Az ectoin egy speciális, nagy vízmegkötő képességgel rendelkező természetes molekula, mely képes a sejteket határoló membrán szerkezetét megóvni a környezetkárosító hatásoktól. Sejtvédő tulajdonsága egészen extrém körülmények között is érvényesül.

A tudósok ezt a molekulát egy sivatagi egysejtűben fedezték fel, amely ennek köszönhetően képes túlélni a hőmérséklet jelentős napi ingadozását: a nappali forróságot és az éjszakai lehűlést. Sarkvidéki egysejtűek számára pedig a szinte elviselhetetlen fagyban segíti az életben maradást.

Mindezt úgy, hogy megakadályozza sejtek vízleadását, illetve segíti a vízmegkötést, ezáltal védi a sejteket a kiszáradástól. Hozzájárul a károsodott sejtfal (sejtmembrán) regenerálódásához. Kutatásokkal sikerült igazolni az ectoin pozitív hatását az UVA-sugárzás miatt bekövetkezett sejtsérülés helyreállításában.

Mit tehet az orrunkért az ectoin?

A jól működő emberi orrnyálkahártya vékony és nedves. Így tudja tökéletesen ellátni a feladatát, vagyis a beszívott levegő szűrését, temperálását és párásítását, ami ily módon „felspécizve” jut tovább a légutakba, végül a tüdőbe.

A vékony orrnyálkahártya könnyen sérül, és folyamatos nedvességre van szüksége, ezért – bármilyen okból is károsodott – az ectoin sejtvédő hatása kifejezetten előnyös lehet, hiszen biztosítani tudja a megfelelő hidratáltságot, és gyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik