Élet-Stílus

Csaknem 150 delfin pusztult el egyszerre

Összesen 150 cet sodródott partra egy ausztrál strandon, többségében gömbölyűfejű delfin. Ötöt sikerült megmenteni.

Eleinte hat tengeri emlőst sikerült darukkal egy másik partszakaszra, majd onnan a mélyvízbe visszaemelni, csakhogy a cetek egyike ismét kivetődött a strandra, s el kellett altatni. Az ABC szerint napokig eltarthat az állati tetemek eltávolítása.

A Perthtől háromszáz kilométerre délre fekvő partszakaszon pénteken leltek rá halászok a partra vetett tengeri emlősökre, amelyek többsége rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin volt. Segítők a még életben lévő állatokat igyekeztek visszatolni a vízbe, erőfeszítéseik azonban többnyire nem jártak sikerrel. Szakértők most DNS mintákat vesznek a cetektől, hogy tisztázhassák, mi késztette őket a partra kiúszni – tudósít az MTI.

A szóban forgó partszakaszt a hatóságok még pénteken elővigyázatosságból lezárták, mert félő, hogy a tetemek cápákat csalogatnak a térségbe.

A rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin egyaránt megtalálható a trópusi és mérsékelt övi vizekben. Egy kifejlett példány akár hétméteresre is nőhet, a súlya a három tonnát is elérheti. A Hamelin-öbölben 2009-ben is több mint nyolcvan cet vetődött partra és pusztult el.

(Kiemlet képünk illusztráció: SERGIO HANQUET / BIOSPHOTO)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik