Élet-Stílus

Így kell nagyot kaszálni az eBayen: kétezerből lett 505 millió forintja

Egy 45 éves gyűjtő,  Justin Whiting megcsinálta élete üzletét, ugyanis tavaly júliusban vett az eBayen 7 dollárért (2500 forintért) egy különleges képet, aminek az értéke mintegy 2 millió dollár (valamivel kevesebb, mint 505 millió forint). A fotón Jesse James, a hírhedt vadnyugati bandita látható, ezt hitelesnek találták szakértők is.

Minden lehetséges az eBay-en, szóval tovább folytatom a furcsa fényképek bagóért való megvásárlását, ahogy mások lottószelvényt vásárolnak.

A képet felfedező férfi, mikor kézhez kapta a fotót, azonnal megörült, ugyanis korábban rengeteg időt és energiát fektetett az amerikai törvényen kívüliek tanulmányozására.

A fénykép azonos volt azzal, amit az egyik könyvemben láttam, csak ez teljes alakos. Minden barátom azt mondta, hogy ez ugyanaz, de én tudtam, hogy szakértőkkel kell erről beszélnem. Nem mertem elhinni, mikor azt mondták, hogy valódi és kétmillió dollárt ér

– nyilatkozta Whiting. Will Dunniway, egy 19. századi fényképekre szakosodott szakértő szerint Jesse James a képen még csak 14 éves, a fotó 1861-1862-ben készülhetett, ugyanazon a napon és ugyanazon fotográfus által, mint amit a tulajdonosa látott a könyvben.

A 9×6 centis viktoriánus ferrotípiát a férfi aztán elküldte Kent Gibson törvényszéki szakértőnek is, aki az FBI-nak is szokott segíteni. Ő is megerősítette a kép hitelességét.

2015 egyébként egy Billy, a Kölyökről készült képet kiemelkedő összegért, 5 millió dollárért (azaz 1,23 milliárd forintért) vásárolt meg valaki, szóval a határ a csillagos ég, amennyit bezsebelhet egyszer Whiting a tulajdonában álló képéért. Már fel is vette a kapcsolatot a londoni Cristie’s aukciósházzal.

Abban rendíthetetlen a férfi, hogy továbbad a képen, 2003 óta ugyanis nem dolgozik, a hátával vannak maradandó problémái, de így végre vehet magának házat és kocsit is.

(kiemelt kép: Thinkstock, via Metro)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik