Élet-Stílus

Az erotikus álmok fontosak az életünkben

Az ember tudatalattija álmok formájában üzen, az álomképek, az ott látottak éber állapotban viszolygó érzéseket is kelthetnek bennünk. Ezek az álmok nem feltétlenül a valós vágyakat mutatják meg, sokkal inkább arra világítanak rá, hol van hiányérzet az életünkben, mik azok az emberi kapcsolatok, amikkel jóval többet kell foglalkoznunk, mint ahogyan tesszük.

A szép kék szemű fiú a HÉV-ről, akivel összenéztünk, simán megjelenhet az erotikus álmainkban, ahogyan a főnökünk vagy a legjobb barátunk is felbukkanhat. Sokféle jelentése lehet ezeknek, az álmoskönyvek mindenfélét írnak ezekről, de egy dolog biztos: az agyunk ilyenkor üzen. A pszichológia úgy tartja, a szexuális töltetű álmaink bizonyos mértékig tükrözik éber állapotunk szexuális érdeklődését. Azaz mindent, amit a mindennapokban vonzónak találunk, hajlamosak vagyunk átvinni az álmainkba.

Ejakuláció, hármasszex, bizarr csoportszex

Például ha valaki sok pornót néz, nagy valószínűséggel hasonló jelenetekkel álmodik majd, csak más szereplőkkel. Erről kutatás is készült: 306 kínai férfit kérdeztek meg a pornónézési szokásaikról és az álmaikról, a felmérésből kiderült, hogy azok, akik ejakulációval, anális szexszel, orális szexszel álmodtak, ilyen jeleneket néztek a pornófilmekben. Többi között azt is megkérdezték tőlük, milyen gyakran néznek pornófilmeket, milyen gyakran szeretkeznek a való életben, és hogyan.

Egyértelmű, hogy van kapcsolat az éber állapotban megélt szexuális élmények és az erotikus álmok közt, sőt, úgy is van, ha egyáltalán nincs szexuális életünk.

Az erotikus álmok jelezhetik azt is, hogy a libidónk működik, rendben van, azonban a szexuális életünkből valami hiányzik, valami nem teljesül. Ha a hétköznapokban valaki elfojtja a vágyait, nem foglalkozik azokkal, akkor az álom arra a területre hívja fel a figyelmet, amivel az életben nem foglalkozunk eleget. Egyfajta érzelmi szelepként csökkentik a szexuális frusztrációt, gátlásosságot. Konkrét fizikai szükségletként akkor érdemes az erotikus álmokra tekinteni, ha rendszeresen idegenekkel fekszünk le álmunkban és ilyen álom sűrűn előfordul. Természetesen, ha emlékszünk ezekre az álmokra, akkor kell érdemben foglalkozni vele, és csak abban az esetben, ha visszatérőek. Éjszaka a nemi hormontermelés nem áll le, ezért például hasznos lehet, ha valaki elalvás előtt közvetlenül szándékosan vezeti a gondolatait az erotika felé, már megélt, vagy csak vágyott képekre gondol, és ezzel alszik el – nem nyúlva önmagához. Ha már van libidó, akkor a szexnek is utat adunk, és ezzel együtt megszűnnek, csökkennek a sokszor bizarr erotikus álmok.

Fotó: Thinkstock

Szex az exszel = ideje szembenézni a veszteséggel

Nemcsak a testi, hanem a lelki igényekre is felhívhatják a figyelmet a szexuális tartalmú álomképek. A kevés odafigyelés, a romantika hiánya mint kielégítetlen vágy, utat törhet magának az álmainkban, és randevúk, gyertyafényes vacsorák, szerelem és szép szerelmeskedés formájában jelenhet meg. Fontos üzenete van, ha egy exünkkel álmodunk visszatérően, és vele pettingelünk a kanapén vagy épp romantikus vacsorán bókol nekünk. Ez azt jelenti, hogy a veszteséget, a fájdalmat még nem sikerült feldolgozni.

Akkor is megjelenhet ez, ha már továbbléptünk a valóságban, és új partner mellett ébredünk.

Az erotikus álmaink meglepő, néha sokkoló formában bukkannak fel, ilyenkor az történik, hogy feltör a tudatalattinkból rengeteg elfojtott vágy, érzelem. Ha egy bizonyos téma köré épülnek, például bűntudat vagy félelem, akkor mindenképpen foglalkozni kell az erotikus álommal, lehetséges, hogy az agy így próbál meg valamilyen megoldást találni egy adott problémára. Ilyen lehet, ha például soha nem volt alkalmunk elmondani az érzéseinket az exnek, és szükségét érezzük, de nem tesszük meg. Egy email, amit sosem küldünk el, csak megírjuk, segíthet, de még jobb, ha személyesen találkozunk vele és elmondjuk, amit szeretnénk anélkül, hogy megbántanánk egymást emberi méltóságunkban.

Arról is szót kell ejteni, hogy nem feltétlenül azt mutatják meg ezek az álmok, amikre valójában vágyunk. A vérfertőzéssel kapcsolatos erotikus álmokra éber állapotban undorral gondolunk, és az sem biztos, hogy a főnököt vonzónak tartjuk, sőt. A biszexuális, homoszexuális álmok sem feltétlenül a tényleges nemi identitást tükrözik, ezek inkább valamilyen emberi kapcsolatra világítanak rá, jelentéktelen kapcsolatra vagy pont fordítva, fontos emberi kapcsolatra valakivel, akivel foglalkoznunk kell, persze nem szexuálisan. Az álmok jelentését kutatgatni, arról olvasgatni tehát nem érdemes, teljesen egyéni, ki miért álmodik erotikusat és az pontosan mit takar: lehet szexuális frusztráció, konfliktus egy adott személlyel vagy egyszerűen csak hiányérzet, veszteségérzet.

A való életben azzal tudunk segíteni magunkon a legtöbbet, ha a testiségben is megtaláljuk a számunkra megfelelő egyensúlyt. Ez személyenként más és más ugyan, hiszen eltérőek az igények, mégis, az erotikus álmok jelzik, hogy fel kell oldani a belső konfliktusokat és érdemes átgondolnunk az emberi kapcsolatainkat.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik