Élet-Stílus

Hogyan legyünk motiváltabbak a munkában? Együnk pizzát!

Különböző munkahelyeken különbözőképpen próbálják a munkatársakat motiválni, de van egy nagyon egyszerű megoldás. Dan Ariely a Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations című könyvében említi a pizzát.

Ariely egy izraeli számítógépchipeket összeszerelő cégnél tanulmányozta, hogy a munkatársakat mi ösztönözte a keményebb munkára. A hét elején a résztvevők kaptak egy levelet,

  • volt, akinek pizzát
  • volt, akinek 7000 forintnyi bónuszt
  • volt, akinek minden nap főnöki dicséretet

ígértek, ha teljesítik a napi penzumot. Illetve a részvevők negyedik része nem kapott semmilyen üzenetet, ők voltak a kontrollcsoport.

Az első nap után a pizza tűnt a leginkább motiválónak. Az ezzel kecsegtetettek 6,7 százalékkal dolgoztak jobban, mint akik nem kaptak levelet. A főnöki dicséretben részesülők pedig 6,6 százalákkal voltak produktívabbak a kontrollcsoportnál. Érdekes módon, akiknek prémiumot ígértek, azoknak csak 4,9 százalékkal emelkedett a hatékonysága. Sőt a második munkanapon, akinek pénzt ígértek, már 13,2 százalékkal rosszabb hatékonysággal dolgoztak mint, akiknek nem ígértek semmit (igaz, a hét végére összességében 6,5 százalékkal csak produktívabbak lettek, mint a semmit nem kapók).

A hét végére már nem a pizza volt a legjobb motiváló, hanem a dicséret, de Ariely szerint első maradt volna, ha az eredeti tervek szerint a munkásoknak az otthonukba szállították volna ki a pizzát. Mint írta:

Ha így történt volna, akkor nem csak egy ajándékot kaptak volna, hanem hősként tekintene rájuk a családjuk is.

Ariely ezzel a kutatásával azt látja bizonyítottnak, hogy nemcsak a pénzért dolgozunk, hanem például a hála is boldogabbá és motiváltabbá tesz bennünket.

(via LADBible, New York Times, kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik