Élet-Stílus
Vector illustration in cartoon style. Pizza slice with melted cheese pepperoni and mushrooms. Unhealthy food. Decoration for patches, prints for clothes, badges, posters, emblems, menus

Hogyan legyünk motiváltabbak a munkában? Együnk pizzát!

24.hu
24.hu

2018. 03. 13. 09:56

Korábban a témában:

Különböző munkahelyeken különbözőképpen próbálják a munkatársakat motiválni, de van egy nagyon egyszerű megoldás. Dan Ariely a Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations című könyvében említi a pizzát.

Ariely egy izraeli számítógépchipeket összeszerelő cégnél tanulmányozta, hogy a munkatársakat mi ösztönözte a keményebb munkára. A hét elején a résztvevők kaptak egy levelet,

  • volt, akinek pizzát
  • volt, akinek 7000 forintnyi bónuszt
  • volt, akinek minden nap főnöki dicséretet

ígértek, ha teljesítik a napi penzumot. Illetve a részvevők negyedik része nem kapott semmilyen üzenetet, ők voltak a kontrollcsoport.

Az első nap után a pizza tűnt a leginkább motiválónak. Az ezzel kecsegtetettek 6,7 százalékkal dolgoztak jobban, mint akik nem kaptak levelet. A főnöki dicséretben részesülők pedig 6,6 százalákkal voltak produktívabbak a kontrollcsoportnál. Érdekes módon, akiknek prémiumot ígértek, azoknak csak 4,9 százalékkal emelkedett a hatékonysága. Sőt a második munkanapon, akinek pénzt ígértek, már 13,2 százalékkal rosszabb hatékonysággal dolgoztak mint, akiknek nem ígértek semmit (igaz, a hét végére összességében 6,5 százalékkal csak produktívabbak lettek, mint a semmit nem kapók).

A hét végére már nem a pizza volt a legjobb motiváló, hanem a dicséret, de Ariely szerint első maradt volna, ha az eredeti tervek szerint a munkásoknak az otthonukba szállították volna ki a pizzát. Mint írta:

Ha így történt volna, akkor nem csak egy ajándékot kaptak volna, hanem hősként tekintene rájuk a családjuk is.

Ariely ezzel a kutatásával azt látja bizonyítottnak, hogy nemcsak a pénzért dolgozunk, hanem például a hála is boldogabbá és motiváltabbá tesz bennünket.

(via LADBible, New York Times, kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.