Élet-Stílus

Meghalt Givenchy, a világhírű divattervező

91 éves korában elhunyt a francia divattervező, Hubert de Givenchy, aki olyan sztároknak tervezett többek között ruhát, mint Audrey Hepburn és Jackie Kennedy. Hatása hatalmas volt az 50-es, 60-as évek női divatjára, de a mai napig látszik munkássága II. Erzsébet királynő vagy az idősebb amerikai és a kínai felső tízezer viseletén.

Halálát társa, Philippe Venet közölte, hozzátette, szombaton, a Párizshoz közeli reneszánsz kastélyukban hunyt el álmában Givenchy.

A világszerte ismert divattervező Hubert James Taffin de Givenchy néven született 1927 február 21-én az olasz Oise-beli Beauvais városában. Édesapja hároméves korában meghalt, így édesanyja, valamint anyai nagyanyja nevelték fel. A családtól nem állt messze a művészet, így nem volt meglepő, amikor a kis Givenchy már 10 évesen az 1937. évi párizsi világkiállításon a francia divatházak ruháit nézegetve eldöntötte, hogy divattal fog foglalkozni. 17 évesen Párizsba költözött, ahol az École des Beaux-Arts művészeti iskola tanítványa lett és ahol olyan tervezőktől tanult, mint Jacques Fath, Robert Piguet vagy Lucien Lelong.

Fotó: RDA/Getty Images

25 évesen – a francia divatvilág legfiatalabb tervezőjeként – megvalósította az álmát és megnyitotta saját divatházát. Első kollekcióját Bettina Graziani topmodellről nevezte el. Ruhái az innováció jegyében születtek, az akkoriban konzervatívnak számító Dior mellett. Givenchy az első kollekciója darabjait  – anyagi megfontolásból – olcsó, de ritka és különleges anyagokból készítette.

Legnagyobb múzsája és jóbarátja Audrey Hepburn volt, aki 1953-ban kereste fel a tervezők, hogy készítsen neki ruhát a Sabrina című filmhez. Givenchy azt hitte, hogy Katherine Hepburn színésznő keresi majd fel párizsi szalonjában, így rendkívül csalódott volt, amikor Audrey tért be hozzá. Vissza is utasította a felkérést, végül Audrey Hepburn az 1953-as tavaszi-nyári kollekció kész darabjaiból válogathatott csak. A ruhák azonban olyan népszerűek lettek, hogy Hepburn ezután csak Givenchyt volt hajlandó viselni a vásznon és a magánéletében egyaránt. Az Álom luxuskivitelben című film “kis fekete ruhája” aztán olyan ikonikus darabbá nőtte ki magát, hogy a nőknek mai napig megtalálható legalább egy változat a szekrényében. Az eredetit ruhát egyébként 2006-ban elárverezték Londonban 467 000 fontért (164 millió forint). Ennyit addig még soha nem fizettek filmjelmezért.

Fotó: Frank Trapper/Corbis via Getty Images

Givenchy a Hepburnnel való talákozás után nem sokkal piacra dobott egy női parfümöt is, melynek természetesen a színésznő volt az arca. Ezt követően több területen is terjeszkedni kezdett a divatház. 1969-ben megszületett az első férfi ruházati kollekció, majd a férfi parfüm, de azóta kiegészítőket is tervez a Givenchy márka.

A híres tervező 1988-ban eladta divatszalonját a Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH) csoportnak. Ezután még megtartotta cége művészeti irányítását, majd 1995-ben véglegesen visszavonult. Utolsó éveiben a Párizs mellette kastélyában élt párjával, ideje nagy részét pedig hobbija, a kertészkedés töltötte ki.

(via BBC, Daily Mail)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik