Élet-Stílus

Megtalálták a világ legrégibb palackpostáját

Több mint 131 évvel az után, hogy egy hajóról a vízbe dobták, előkerült a világ legrégibb palackpostája. Az üvegbe zárt dokumentumot két sétálgató nő, Tonya Illman és Grace Ricciardo találta meg januárban, egy nyugat-ausztráliai tengerparton, nem messze a Wedge-szigettől – írja a Sky News.

Illmannak tetszet meg a régi gines palack, gondolta hazaviszi, jól fog mutatni a könyvespolcán. Később vette csak észre, hogy az üvegben egy összetekert papírlap is van. Fényképész férjével, Kymmel kiszedték és megszárogatták a papírt, amin német nyelvű szöveg volt, koordináták, és az 1886-os évszám.

A pár a Nyugat Ausztráliai Múzeumba vitte a leletet, ahol heteken át vizsgálták szakértők, majd megállapították, hogy a palackposta eredeti. Valóban a XIX. század végén dobták tengerbe az Ausztrália keleti partjai mellett elhajózó, Paula nevű német vitorlásról.

A 320 tonnás bárka a walesi Cardiffból indult el, hogy az Afrika déli csücskénél lévő Jóreménység fokát megkerülve, kikössön Indonéziában, majd visszafelé is megtegye ugyanezt az utat. Az úton több száz palackot dobtak a tengerbe, hogy az áramlásokat tanulmányozva, megtalálják az ideális hajózási útvonalakat. Az utolsó ilyen palackot 1934-ben, Dániában találták meg.

A kutatók szerint kész csoda, hogy a palackposta ilyen hosszú időn át épen maradt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik