Élet-Stílus

Videón, ahogy egy anyamedve nekiront a bocsát veszélyeztető tigrisre

Egy nagyon ritka összecsapásról sikerült videót készítenie egy szafari résztvevőinek, akik egy medve és egy tigris vad harcát nézhették végig az indiai Tadoba nemzeti parkban – jelentette a helyi sajtó. A felvétel szerdán készült a Mahárástra államban található tigrisrezervátumban. A két állat egy itatónál találkozott, és a nőstény medve azután esett neki a nagymacskának, hogy a ragadozó megpróbált elkapni a kicsinyét.

A szafarit vezető Akshay Kumar, a Bambbo Forest Safari Lodge vezető természettudósa, az indiai NDTV-nek elmondta: a tigris egy hétéves, domináns hím, akinek területére a medvék bementek. Kumar elmondása szerint nagyjából negyed órán harcolt az ajakos medve a bengáli tigrissel. Eleinte úgy tűnt, hogy a nagymacska fog győztesként kikerülni az összecsapásból, de végül, nagy meglepetésre, az esélytelenebbnek számító medve volt az, aki megfutamította ellenfelét.

„Még a vezetőnk is azt mondta, hogy ez hihetetlenül ritka látvány” – mondta el a szafari egyik résztvevője a DNA Indiának. A lapnak egy természetfotós is megerősítette, hogy nagyon kicsi az esélye, hogy valaki lásson egy ilyen összecsapást. Ajakos medvéket amúgy is nagyon ritkán lehet látni, és a két faj egyedei ritkán verekednek össze. „Az elmúlt 25 évben eddig csak egy ilyen harcot láttam” – közölte Saresh Lodhi.

Szakértők elmondása szerint az ajakos medvék zsákmányállatai lehetnek a náluk általában kétszer nagyobb tigriseknek. Ugyanakkor nem számítanak olyan nagyon könnyű ellenfélnek sem, hiszen éles karmaikkal súlyos sérüléseket tudnak okozni. Ezért „a tigrisek a legtöbbször inkább nem vadásznak rájuk” – mondta el az egyik legnagyobb indiai természetvédelmi szervezet, a Wildlife Conservation Trust elnöke a DNA-nek.

A medvét leginkább hosszú és sűrű szőre mentette meg a haláltól. Amiatt ugyanis a tigris nem tudta a nyakánál fogva megfojtani, pedig már sikerült a földre szorítania. A medve azonban kiszabadult, és újra és újra agresszívan rontott rá a tigrisre, aki végül kifáradva visszavonulót fújt, és beült az itató vízébe, hogy kipihenje magát.

(Kiemelt fotó: Akshay Kumar)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik