Élet-Stílus

Videón, ahogy egy anyamedve nekiront a bocsát veszélyeztető tigrisre

24.hu
24.hu

2018. 03. 05. 15:49

Korábban a témában:

Egy nagyon ritka összecsapásról sikerült videót készítenie egy szafari résztvevőinek, akik egy medve és egy tigris vad harcát nézhették végig az indiai Tadoba nemzeti parkban – jelentette a helyi sajtó. A felvétel szerdán készült a Mahárástra államban található tigrisrezervátumban. A két állat egy itatónál találkozott, és a nőstény medve azután esett neki a nagymacskának, hogy a ragadozó megpróbált elkapni a kicsinyét.

A szafarit vezető Akshay Kumar, a Bambbo Forest Safari Lodge vezető természettudósa, az indiai NDTV-nek elmondta: a tigris egy hétéves, domináns hím, akinek területére a medvék bementek. Kumar elmondása szerint nagyjából negyed órán harcolt az ajakos medve a bengáli tigrissel. Eleinte úgy tűnt, hogy a nagymacska fog győztesként kikerülni az összecsapásból, de végül, nagy meglepetésre, az esélytelenebbnek számító medve volt az, aki megfutamította ellenfelét.

„Még a vezetőnk is azt mondta, hogy ez hihetetlenül ritka látvány” – mondta el a szafari egyik résztvevője a DNA Indiának. A lapnak egy természetfotós is megerősítette, hogy nagyon kicsi az esélye, hogy valaki lásson egy ilyen összecsapást. Ajakos medvéket amúgy is nagyon ritkán lehet látni, és a két faj egyedei ritkán verekednek össze. „Az elmúlt 25 évben eddig csak egy ilyen harcot láttam” – közölte Saresh Lodhi.

Szakértők elmondása szerint az ajakos medvék zsákmányállatai lehetnek a náluk általában kétszer nagyobb tigriseknek. Ugyanakkor nem számítanak olyan nagyon könnyű ellenfélnek sem, hiszen éles karmaikkal súlyos sérüléseket tudnak okozni. Ezért „a tigrisek a legtöbbször inkább nem vadásznak rájuk” – mondta el az egyik legnagyobb indiai természetvédelmi szervezet, a Wildlife Conservation Trust elnöke a DNA-nek.

A medvét leginkább hosszú és sűrű szőre mentette meg a haláltól. Amiatt ugyanis a tigris nem tudta a nyakánál fogva megfojtani, pedig már sikerült a földre szorítania. A medve azonban kiszabadult, és újra és újra agresszívan rontott rá a tigrisre, aki végül kifáradva visszavonulót fújt, és beült az itató vízébe, hogy kipihenje magát.

(Kiemelt fotó: Akshay Kumar)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.