Élet-Stílus

Egy karkötő lehet egy 40 éve megoldatlan gyilkossági ügy kulcsa

Nem messze észak-londoni otthonától, egy vásárban látták utoljára a 14 éves Suzanne Lawrencet, 1979-ben. A lányt sokáig eltűntként keresték, majd évekkel később, mint egy lehetséges gyilkosság áldozatát, de soha nem találták meg a holttestét.

Russ Allen, 75 éves, nyugdíjas detektív-főfelügyelő szeretné leporolni az ügyaktáit. Azt mondja, ha DNS-vizsgálatot végeznének el egy régi karkötőn, ami a bizonyítékraktárban pihen, kiderülhetne, Suzanne is a 2016-ban, a börtönben elhunyt pedofil sorozatgyilkos, Robert Black áldozata volt – írja a The Sun.

Az 1947-ben született Black több kislányt erőszakolt és gyilkolt meg az 1970-es és az 1980-as években. A férfi gépkocsivezetőként dolgozott, a munkája során az egész Egyesült Királyságot bejárta a furgonjával. Áldozatait az ország számos pontjáról rabolta el, majd sok száz kilométerrel arrébb, teljesen véletlenszerű helyeken szabadult meg a holttestektől.

A férfit csak az 1990-ben fogták el, amikor valaki egy ablakból véletlenül meglátta, amint elrabol egy kislányt, a skóciai Stowban. A szemtanú megfigyelt egy az utcán sétáló kislányt. Az egyik percben a gyerek egy fehér furgon mellett haladt el, a következő percben a kisteherautó nagy sebességgel elhúzott, a kislányt pedig sehol sem lehetett látni. A tanú szerencsére megjegyezte a rendszámot és értesítette a rendőrséget. A rendőrök nem sokkal később megállították a furgont, aminek a rakterében, egy hálózsákba csomagolva megtalálták a halálra rémült kislányt.

Az esetet követő nyomozás során, négy kislány megerőszakolását és megölését sikerült rábizonyítani a férfira, aki élete végéig rács mögé került. Az ügy nyomozói, közöttük Allen azonban biztosak voltak benne, hogy Blacknek több áldozata is volt. A férfit 2011-ben egy ötödik gyilkosságért is elítélték, majd 2016-ban éppen megvádolták volna egy hatodikkal, amikor szívrohamot kapott a börtönben, és meghalt.

Allen úgy sejti, több régi, megoldatlan eltűnési ügy mögött is Black állhatott, és ezek megoldásában nagy lépést jelentene, ha modern eszközök segítségével újra megvizsgálnák a bizonyítékokat. Erre hozza fel példaként Suzanne Lawrence eltűnését.

Az exnyomozó azt mondja, a vásár, ahonnan a lány eltűnt, nem volt messze Black akkori lakhelyétől. Másrészt, a volt nyomozó emlékszik rá, hogy amikor átkutatták a sorozatgyilkos lakását, találtak egy színes, fonott cérnakarkötőt. Olyat, amilyet a fiatal lányok viselnek. Amikor Suzanne eltűnt volt rajta egy ilyen karkötő. Ha egy DNS-vizsgálat igazolná, hogy az ő karkötője volt ott Black lakásában, az óriási lépés lenne, a közel negyven éve megoldatlan ügyben.

(Kiemelt képünkön Robert Black az 1990-es elfogásakor. Fotó: Wikipédia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik