Eltemetnéd a kutyád? 30 ezer lesz

Egy szeretett kisállat elvesztése mindig komoly lelki traumát okoz, hiszen az évek során hozzánk nőnek, családtaggá válnak. Egyszer viszont ők is meghalnak, a temetésük pedig mára óriási biznisszé nőtte ki magát: kérhetünk speciális szertartást, egyedi hamvasztást, de sírkövet is készíttethetünk állataink számára.

Nemrég meghalt a kutyám és mivel sajnos tél van, a mínusz fokok és a fagyott föld miatt a kert végében található „kedvencek temetője” sajnos nem jöhetett szóba, így más lehetőség után kellett néznünk. Kiderült, a 60 kilós ebet egyébként sem temethettük volna az udvarra, az otthoni elhantolásra ugyanis szigorú szabályok vonatkoznak: csak 50 kilogrammnál nem nehezebb hobbiállatként tartott kedvencet lehet saját területen eltemetni. Akkor is minimum 60-70 cm mély gödörben. Arra is figyelni kell, hogy a talajvíz legalább 1,5 méter mélyen legyen és a sír elég messze, minimum 1,5 méterre feküdjön a szomszéd kerítésétől.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Pötyit tehát nem temethettük a saját udvarunkra. De mégis mit lehet ilyenkor tenni?

Aki nem teheti meg, hogy komolyabb összeget áldozzon kedvence temetésére, az az elpusztult állatot leadhatja gyűjtőhelyre. Hogy ezt hol lehet megtenni, azt a helyi önkormányzat jelöli ki. A gyepmesteri telepek is vállalnak tetemszállítást, viszont ez elég drága — ugyanúgy, mint a hivatásos tetemszállítók, akiknek szolgáltatását a nap 24 órájában igénybe lehet venni. Fontos azonban, hogy ezekben az esetekben az állat nem egyedi temetést kap, hanem egy közös sírban helyezik el.

Ha a gazdi külön sírt szeretne, dönthet a hamvasztás és a kisállat temető mellett is. 

Fotó: Marjai János / 24.hu

Vannak olyan hamvasztó cégek, amik az állatkórházakkal állnak kapcsolatban. Ha a kisállat a rendelőben pusztul el, esetleg az altatása mellett döntenek, a gazdi azonnal értesül a lehetőségekről és a fizetésen kívül nincs is egyéb dolga, az urnát pedig egy-két napon belül át is veheti. Milyen költségekkel kell számolni? Egy kisebb állat, például egy nyúl hamvasztása körülbelül 20 ezer forintba kerül. Ez az összeg súlytól függően változik.

Arra is van lehetőség, hogy a hamvasztás házhoz jöjjön. A legtöbb ilyen mobilkrematórium ugyanis ráfér egy teherautóra, így a gazdi akár az udvarában is búcsút mondhat az állatól és végig jelen lehet, sőt, akár szertartást is tarthat a hamvasztás közben.

Olyan is van, aki nem tud/akar/szeretne búcsút mondani, nekik már láncon viselhető ékszermedált is kínálnak, ami készülhet aranyból, ezüstből, formázhat keresztet vagy szívet — a lényeg annyi, hogy a belső üregébe elférjen a hamu, ami az elhamvasztott állat után megmarad.

Fotó: Marjai János / 24.hu

A kisállat temetők

Manapság már több kisállat temető is üzemel, ám valószínűleg a legrégebbi Alsónémedi határán található. Varga Balázs tulajdonos elmesélte, hogy a temetőt a rendszerváltás után, 1991 körül nyitotta meg az édesapja egy amerikai minta alapján.

A családom világ életében állatszerető volt, ebben is mi voltunk az elsők. Körbe kellett kerítenünk a területet. Akkoriban ez nagyon extrém dolognak számított, még a tűzoltóságtól is engedély kellett kérni, a szakemberek pedig nem tudták elképzelni, mi is lesz belőle. Sokáig azzal vádoltak minket, hogy igazából dögkutat fogunk nyitni.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Jelenleg 3-4 ezer sír található a temetőben, melyet Varga egy társával együtt tart rendben. Régen virágokat is ültettek, ám a hantok száma miatt ezt már nem tudják megoldani. A szertartáson kívül minden úgy zajlik, mint egy rendes temetésnél. Egy kisebb termetű, 15 kilogrammos kutya esetében a temetés körülbelül 30 ezer forintba kerül. A temető biztosít egy koporsót, egy kopjafát és egy réztáblát is.

Igény szerint sírkövet is lehet rendelni ám ennek ára akár a 250 ezer forintot is elérheti.

Illetve évi 3000 forint fejében a sír területét is rendben tartják.

A tulajdonos szerint előfordult már olyan is, hogy valaki szertartást is rendezett és hozott magával valakit, aki ezt lebonyolította. A temetőben egyébként mindenféle állat megtalálható: legnagyobb létszámban kutya, macska egy egyéb kis rágcsálók, papagájok sírjaira lehet bukkanni, ám korábban lovakat is temettetek ide, az uniós előírások miatt azonban már nem engedélyezett a haszonállat ilyen jellegű elhantolása.

Varga Balázs szerint eleinte sokan visszajönnek, ám idővel szinte minden látogató elmarad és csak egy nagyon szűk réteg jön rendszeresen, hogy elhunyt kis kedvencéről megemlékezzen.

Kit érdekel, ha szombat este megdöglik egy ló az autópálya mellett?
Önfeledt kocsikázásnak indult, rémálom és közegészségügyi veszélyforrás lett belőle. Egy falusi család és egy hatmázsás tetem kálváriája a kánikulában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.