Élet-Stílus

Megtartja náci harangját egy német falu

24.hu
24.hu

2018. 02. 27. 12:12

Egyértelmű többséggel, 10-3-as szavazataránnyal döntött úgy a Németország délkeleti részén fekvő Herxheim am Berg képviselőtestülete, hogy maradjon a helyi templom tornyában az a bronzharang, amit Adolf Hitler neve mellett egy hatalmas horogkereszt díszít – írja a Deutsche Welle.

„Mindent az apaföldért” – szólítja fel a híveket a felirat a harangon, ami 1934-ben került a templom tornyába, de aztán évtizedekre elfelejtették. Csak tavaly nyáron fedezte fel újra Sigrid Peters orgonista, aki rögtön panaszt tett, mert szerinte nem helyes egy ilyen harang alatt keresztelni, vagy párokat összeadni, pláne úgy, hogy nem is tudnak róla.

A helyiek közül sokan értettek egyet a nővel, mások pedig attól tartottak, hogy neonáci zarándokhely lehet a faluból, ezért kezdeményezték a harang eltávolítását. Az öltetek között volt a harang beolvasztása és a múzeumi elhelyezése is, egy protestáns egyházközség még egy új harangot is felajánlott, a régi pótlására.

Mások viszont úgy érveltek, hogy ez gyávaság lenne, a múlttal szembe kell nézni, és nem elásni azt. A vita hevében Roland Becker polgármester azt találta nyilatkozni, hogy a náci érában különben sem volt minden annyira rossz, ezért le kellett mondania.

A képviselők minapi döntése nyomán a harang végül marad a toronyban, a templomban pedig emléktáblát helyeznek el, ami történelmi kontextusba helyezi. Georg Welker, az új polgármester azt nyilatkozta, hogy a harangnak fontos szerepe lesz az emlékezésben a náci rezsim áldozataira.

Hónapokkal az önkormányzat döntése előtt az egyházban megszavazták, hogy többé nem szólaltatják meg Hitler harangját, kizárólag a templom két másik, náci szimbolikától mentes harangját használják majd.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.