Élet-Stílus

Súlyos büntetést követel Kína, a kétezer éves agyagkatona ujját ellopó amerikaira

24.hu
24.hu

2018. 02. 20. 12:21

A lehető legsúlyosabb büntetés kiszabását követelik Kínában arra az amerikai férfire, aki a vád szerint letörte és ellopta egy kétezer éves agyagkatona hüvelykujját a philadelphiai Franklin Intézetből – írja a BBC.

A 24 éves Michael Rohana tavaly decemberben vett részt egy „rondapulóver-bulin” a múzeumban. Feltehetően ittasan, belógott egy lezárt részre, ahol tíz eredeti, kínai agyagkatona volt kiállítva. A férfi először csak készített egy szelfit az egyik négy és félmillió dollárt (több mint 1.1 milliárd forintot) érő szoborral, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve letörte a figura egyik hüvelyujját, és zsebre tette.

A múzeum személyzete január 8-án fedezte fel a lopást. Az ügyben az FBI vezetett nyomozást, akik a biztonsági kamerák felvételei alapján hamar Rohana nyomára akadtak. A férfi bevallotta, hogy azóta az íróasztala egyik fiókjában tartja az agyagujjat.

Hétfőn, a szobrokat külföldre kölcsönző, kínai, állami szervezet igazgatója, Wu Haiyun közleményben tudatta, mélyen elítélik a Franklin Intézetet a súlyos hanyagságért, amivel az agyagkatonákat kezelték, és követelte a tettes példás megbüntetését.

Wu hozzátette, Kína két szakértőt küld az Egyesült Államokba, akik felmérik majd a kárt, és restaurálják a szobrot. Természetesen kártérítést is kérnek majd a Franklin Intézettől.

A Philadelphiában kiállított tíz szobor, az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét „őrző” nyolcezer darabos, életnagyságú figurákból álló agyaghadsereghez tartoznak. A császár i.e. 210-ben halt meg, a síremlékére 1974-ben talált rá egy csapat földműves.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.