Élet-Stílus

Súlyos büntetést követel Kína, a kétezer éves agyagkatona ujját ellopó amerikaira

A lehető legsúlyosabb büntetés kiszabását követelik Kínában arra az amerikai férfire, aki a vád szerint letörte és ellopta egy kétezer éves agyagkatona hüvelykujját a philadelphiai Franklin Intézetből – írja a BBC.

A 24 éves Michael Rohana tavaly decemberben vett részt egy „rondapulóver-bulin” a múzeumban. Feltehetően ittasan, belógott egy lezárt részre, ahol tíz eredeti, kínai agyagkatona volt kiállítva. A férfi először csak készített egy szelfit az egyik négy és félmillió dollárt (több mint 1.1 milliárd forintot) érő szoborral, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve letörte a figura egyik hüvelyujját, és zsebre tette.

A múzeum személyzete január 8-án fedezte fel a lopást. Az ügyben az FBI vezetett nyomozást, akik a biztonsági kamerák felvételei alapján hamar Rohana nyomára akadtak. A férfi bevallotta, hogy azóta az íróasztala egyik fiókjában tartja az agyagujjat.

Hétfőn, a szobrokat külföldre kölcsönző, kínai, állami szervezet igazgatója, Wu Haiyun közleményben tudatta, mélyen elítélik a Franklin Intézetet a súlyos hanyagságért, amivel az agyagkatonákat kezelték, és követelte a tettes példás megbüntetését.

Wu hozzátette, Kína két szakértőt küld az Egyesült Államokba, akik felmérik majd a kárt, és restaurálják a szobrot. Természetesen kártérítést is kérnek majd a Franklin Intézettől.

A Philadelphiában kiállított tíz szobor, az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét „őrző” nyolcezer darabos, életnagyságú figurákból álló agyaghadsereghez tartoznak. A császár i.e. 210-ben halt meg, a síremlékére 1974-ben talált rá egy csapat földműves.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik