Élet-Stílus

Darabokra fűrészelte AR-15-ötösét egy amerikai fegyvermániás

Nehezen érthető meg Európa közepéről, hogy az amerikaiak egy nem kis csoportja miért ragaszkodik foggal-körömmel a szabad fegyvertartás jogához. A New York államban élő Scott-Dani Pappalardo közéjük tartozott, ám a 17 áldozatot követelő floridai mészárlás hatására úgy döntött, darabokra aprítja AR-15 típusú gépkarabélyát – számol be az esetről a Daily Mail.

Pappalardo egy Facebook-videóban tette meg az első vágást, miután megrendülten magyarázta meg a döntését. A személyes hangvételű üzenet talán minden eddiginél közelebb visz bennünket az amerikai fegyverprobléma megértéséhez.

A férfi elmondja, hogy a fegyvert 30 éve vásárolta, de soha nem lőtt vele élőlényre. Nem vadászik, de imád a lőtéren céltáblákra tüzelni. A floridai tragédia azonban arra késztette, hogy egyszer, s mindenkorra megbizonyosodjon róla, a fegyverét soha nem foghatják rá senkire. Ha megtartaná, ellophatnák tőle. Ha eladná, kaphatna érte 600 – 800 dollárt (kb. 150 – 200 ezer forintot), de nem lehetne biztos benne, hogy nem kerül-e rossz kezekbe.

„Mi van, ha a vevő gyereke egy nap úgy dönt, hogy magával viszi az iskolába? Nem tudnék együtt élni azzal a tudattal, hogy ártatlanokat mészárolnak le a fegyveremmel.”

Pappalardo elmondja, egész életében híve volt az amerikai alkotmány, szabad fegyvertartást garantáló, második kiegészítésének. Még egy ilyen témájú tetoválása is van. Mostanra azonban belátta, a társadalom jelenleg nem elég érett arra, hogy biztonságosan élhessen ezzel a joggal.

„Azt mondjátok, ha szigorítanánk a fegyvertartás szabályain, azzal csak a bűnözők dolgát könnyítenénk meg, akik úgyis hozzájutnának a fegyverekhez. Azt kérditek, miért kellene büntetni azokat, akik legálisan tartanak fegyvert. Had mondjam le nektek a híreket: Nicolas Cruz legálisan tartott fegyvert. Stephen Paddock, aki 58 embert gyilkolt meg Las Vegasban legálisan tartott fegyvert. Minden legális fegyvertartó bekattanhat, és szörnyű bűncselekményeket követhet el. Gondolkodjatok, a jog, hogy fegyvert tarthassatok, tényleg fontosabb az emberi életnél?”

A férfi azzal zárja a mondandóját, hogy tudja, sokan nézik hülyének a tettéért. Ő azonban reméli, hogy még többen lesznek azok, akik követik a példáját.

„A gyűlölködőknek, akik hülyének néznek pedig azt üzenem: remélem, sőt, imádkozom azért, hogy ne akkor jöjjenek rá, hogy igazam volt, amikor valaki egy ilyen fegyvert tart majd a gyerekük fejéhez.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik