Élet-Stílus

Kiderült, hogy a 4-6 évesek sokkal jobban teljesítenek az unalmas feladatoknál, ha Batmannak öltöznek közben

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2018. 02. 19. 12:25

A kitartás majdnem minden népi bölcsesség szerint elengedhetetlen képesség a sikerhez. Hat kutató most azt mérte fel, hogyan lehet ezen a képességen javítani a legfiatalabbaknál.

Rachel E. White, a Hamilton College és Emily Prager, valamint Catherine Schaefer, a University of Minnesota kutatói 180 négy és hat év közötti kisgyereket állítottak egy elég reális feladat elé. Egy unalmas feladatot kellett megoldaniuk a számítógépükön tíz percen keresztül, de ha megunták, megvolt a lehetőségük, hogy a szomszéd szobába lévő iPaddel játszanak inkább.

A 180 fiatalt három csoportra osztották. Egyharmaduk  azt a feladatot kapta, hogy a 10 perces munka közben figyeljék az érzéseiket és gondolkozzanak azon, hogy épp keményen dolgoznak-e. A második csoport azt a feladatot kapta, hogy első szám harmadik személyben gondolkodjanak magukról, miközben a feladatot végzik, és úgy tegyék fel a kérdést, hogy „Hannah most keményen dolgozik?”.

A harmadik csoport viszont ennél érdekesebb feladatot kapott. Az unalmas munkához választhattak egy ismert szuperhőst, mondjuk Batmant, vagy Dóra, a felfedezőt, majd felöltözhettek a választott hősnek. Nekik úgy kellett feltenniük a kérdést, hogy

Keményen dolgozik Batman?

A tíz perces feladat közben szabadon váltogathattak a munka és a pihenés között, de egy hangosbemondó egy percenként emlékeztette őket, hogy ez egy nagyon fontos feladat, és sokat jelentene, ha keményen dolgoznának, majd feltette a kérdést, hogy

Keményen dolgozik Batman?

Illetve Batman helyett a nevükkel és a személyes névmásukkal az első két csoportnál. Nem meglepő módon a gyerekek inkább az iPadet választották. Az idő 37 százalékát töltötték munkával és 63 százalékát pihenéssel. Ami viszont meglepő, hogy a szuperhősnek öltözött gyerekek több időt töltöttek munkával, mint a többiek. A legrosszabbul azok a gyerekek teljesítettek, akik én-ként hivatkoztak saját magukra a kérdéseknél.

Ahogy egy korábbi kísérletnél, a gyerekeknél most is az eltávolítás működhetett. A hatvanas évek elejének híres gyerekkísérleténél, ahol az volt a feladat, hogy a gyerekek álljanak ellen egy pillecukor elfogyasztásának, itt is azok voltak sikeresebbek, akik el tudták távolítani magukat a tárgytól. Akkor volt olyan gyerek, aki elképzelte, hogy a pillecukor csak egy kép, egy képet pedig nem lehet megenni. Ebben az esetben viszont a gyerekek eltávolították a saját vágyaikat a feladattól, mert kívülről figyelték magukat a feladat megoldása közben. Egy másik magyarázat viszont az, hogy a gyerekek megpróbálták utánozni a szuperhősök karakterisztikáját, például Batmannél a fegyelmezettséget.

A lényeg, hogy Batmannek öltözve majdnem minden feladat könnyebb.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.