Élet-Stílus

Kiderült, hogy a 4-6 évesek sokkal jobban teljesítenek az unalmas feladatoknál, ha Batmannak öltöznek közben

A kitartás majdnem minden népi bölcsesség szerint elengedhetetlen képesség a sikerhez. Hat kutató most azt mérte fel, hogyan lehet ezen a képességen javítani a legfiatalabbaknál.

Rachel E. White, a Hamilton College és Emily Prager, valamint Catherine Schaefer, a University of Minnesota kutatói 180 négy és hat év közötti kisgyereket állítottak egy elég reális feladat elé. Egy unalmas feladatot kellett megoldaniuk a számítógépükön tíz percen keresztül, de ha megunták, megvolt a lehetőségük, hogy a szomszéd szobába lévő iPaddel játszanak inkább.

A 180 fiatalt három csoportra osztották. Egyharmaduk  azt a feladatot kapta, hogy a 10 perces munka közben figyeljék az érzéseiket és gondolkozzanak azon, hogy épp keményen dolgoznak-e. A második csoport azt a feladatot kapta, hogy első szám harmadik személyben gondolkodjanak magukról, miközben a feladatot végzik, és úgy tegyék fel a kérdést, hogy „Hannah most keményen dolgozik?”.

A harmadik csoport viszont ennél érdekesebb feladatot kapott. Az unalmas munkához választhattak egy ismert szuperhőst, mondjuk Batmant, vagy Dóra, a felfedezőt, majd felöltözhettek a választott hősnek. Nekik úgy kellett feltenniük a kérdést, hogy

Keményen dolgozik Batman?

A tíz perces feladat közben szabadon váltogathattak a munka és a pihenés között, de egy hangosbemondó egy percenként emlékeztette őket, hogy ez egy nagyon fontos feladat, és sokat jelentene, ha keményen dolgoznának, majd feltette a kérdést, hogy

Keményen dolgozik Batman?

Illetve Batman helyett a nevükkel és a személyes névmásukkal az első két csoportnál. Nem meglepő módon a gyerekek inkább az iPadet választották. Az idő 37 százalékát töltötték munkával és 63 százalékát pihenéssel. Ami viszont meglepő, hogy a szuperhősnek öltözött gyerekek több időt töltöttek munkával, mint a többiek. A legrosszabbul azok a gyerekek teljesítettek, akik én-ként hivatkoztak saját magukra a kérdéseknél.

Ahogy egy korábbi kísérletnél, a gyerekeknél most is az eltávolítás működhetett. A hatvanas évek elejének híres gyerekkísérleténél, ahol az volt a feladat, hogy a gyerekek álljanak ellen egy pillecukor elfogyasztásának, itt is azok voltak sikeresebbek, akik el tudták távolítani magukat a tárgytól. Akkor volt olyan gyerek, aki elképzelte, hogy a pillecukor csak egy kép, egy képet pedig nem lehet megenni. Ebben az esetben viszont a gyerekek eltávolították a saját vágyaikat a feladattól, mert kívülről figyelték magukat a feladat megoldása közben. Egy másik magyarázat viszont az, hogy a gyerekek megpróbálták utánozni a szuperhősök karakterisztikáját, például Batmannél a fegyelmezettséget.

A lényeg, hogy Batmannek öltözve majdnem minden feladat könnyebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik