Élet-Stílus

Nem hagyta a brazil gengszter, hogy az egészségügy cserben hagyja a szegényeket

Nem a nemes lelkéről volt a legismertebb Thomaz Vieira Gomes, alias 2N, Rio de Janeiro egyik legveszedelmesebb bűnözője. Nemrég azonban tett valamit, ami bár illegális, mégis önzetlen.

Brazíliában hónapok óta dúl a sárgalázjárvány, amibe több tucatnyian haltak már bele. Bár az Egészségügyi Minisztérium megígérte a veszélyeztetettek millióinak beoltását, az alulfinanszírozott immunizáló központok azonban nem bírják a munkát. Ahogy általában, a nyomornegyedekben élő szegényekkel senki sem törődik.

Ugyanez volt a helyzet Rio egyik leglepusztultabb, Salgueiro nevű negyedében is, ahol 2N drogüzlete működik. A bűnöző ezért úgy döntött, a saját eszközeivel oldja meg a járványt. Január 27-én éjjel két elsötétített autó állt meg az egyik állami kórháznál. Fegyveresek szálltak ki belőlük, akik berontottak az intézménybe, elrabolták az összes oltóanyagot, és fecskendőt, amit találtak. Két ápolót is magukkal vittek, aztán ideiglenes oltóállomást rendeztek be a nyomornegyed egyik bárjában.

Az elrabolt ápolók órákon át adták be a vakcinát a helyieknek, aztán visszavitték őket a munkahelyükre. A két férfi a jelentésében azt írta, az emberrablók nem voltak agresszívek. Rendőrségi feljelentés nem történt az ügyben, az Egészségügyi Minisztérium belső vizsgálatot indított.

Miután a fura emberrablás híre elterjed Brazíliában, sokan kezdtek úgy beszélni Gomesről, mint egy modern kori Robin Hoodról. Még maga a környezetvédelmi miniszter is azt írta a Twitteren, hogy bár 2N továbbra is egy „se**fej”, amit tett, az közszolgálat volt.

Thomaz Vieira Gomes az egyik legkeresettebb bűnöző Rióban, 3000 dollár (745 ezer forint) értékű nyomravezetői díj van kitűzve a fejére.

(via MyJoyOnline)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik