Élet-Stílus

Szívgyógyszer mellett hogyan lehet szexuális életet élni?

Akármilyen beteg is az ember, vágyik arra, hogy teljes életet éljen. Ennek szerves része a szexuális egészség, amire kihatnak a különböző gyógyszerek, amik a nemi vágyra és a teljesítményre is hatással vannak, nemcsak a betegségre. Ha a szexuális egészséggel kapcsolatban kérdésed van, vagy szeretnél más problémára választ kapni, írj a Kérdezd a szexterapeutát! blog szerzőjének a timea.sereg@24.hu email címre!

Szívproblémáim vannak, béta-blokkolót, véralvadásgátlót, vízhajtót és más rengeteg gyógyszert kell szednem. Sajnos azóta problémám van a merevedéssel is, pedig 64 évesen még igényelném egy nő társaságát. A háziorvosom azt mondta, beszéljek egy kardiológussal, hogy szedhetek-e ezek mellett stimuláló szert. Egyedül élek, sok nővel voltam korábban minden gond nélkül. Most nem merek társat keresni, mert nem akarok megaláztatásban részesülni. Mi a megoldás?

János nevű olvasónk írt nekünk arról, hogyan élhet teljes nemi életet 64 évesen úgy, hogy gyógyszereket kell szednie és gondjai vannak a merevedéssel. A kérdés egészen konkrétan azokra stimuláló szerekre vonatkozik, amik ugye a merevedést garantálják.

Mit lehet tenni?

A szívproblémák befolyásolják a szexuális életet, és nemcsak a gyógyszerek hatásával kell számolni, hanem az orgazmus pillanatában bekövetkező testi állapottal is. A kardiológus orvossal való konzultáció erősen javallt (már csak azért sem, mert én nem vagyok orvos): egyrészt egy lehetséges szívműtétet is érdemes végiggondolni, másrészt a szexuális élet teljességéről is fontos lenne szakemberrel beszélni. A kedves olvasónak nincs oka szégyenkezni, a kardiológusok hozzá vannak szokva a férfiak részéről a szexuális élettel és a merevedéssel kapcsolatos kérdésekhez. Erről nagyon fontos beszélni a kardiológussal, részletesen végigbeszélve a szívbetegséget és a gyógyszereket, hiszen az orgazmus pillanatában, szeretkezés közben a pulzusszám megemelkedik, akár 145-re is felkúszhat, vagy annál feljebb is. Ez akár életveszélyes is lehet.

A libidóval nincs probléma, ami jó. A társkereséssel kapcsolatos aggodalmakról és a lehetséges szorongásról a szexuális élettől szexuálterapeutával célszerű lenne beszélgetni. Az ismerkedést, a felszabadultságot befolyásolja a betegsége, elképzelhető, hogy idegesség, szorongás, félelem vagy a depresszió jelei is megmutatkoznak.

A nemi életre ilyen betegség mellett szó szerint kondicionálni kell a testet. Az önbizonyítás, hogy a betegsége ellenére is megmutassa, még férfi, csapda. Az előjátékra és az utójátékra érdemes koncentrálni: rengeteg csókolózással, simogatással, orális szexszel és erotikus masszázzsal számtalan gyönyörben lehet része a partnerével együtt.

A testet fel kell erre készíteni, a szex megterhelő fizikailag, nem véletlenül mondják, hogy szívműtét után aki fel tud menni a lépcsőn gond nélkül, belevetheti magát a szexuális életbe. A testmozgásról is célszerű lenne egyeztetni a kardiológussal, ezzel együtt pedig a dohányzásról teljesen le kell szokni – erről ugyan nem írt az olvasó, de ez is szükséges a teljes szexuális élethez és a szív karbantartásához. Vannak esetek, amikor szóba se jöhet a szex, és a kerülése javasolt:

  • súlyos szívelégtelenség esetén,
  • ha volt a közelmúltban infarktus,
  • ha koszorúérbetegségben szenved az alany,
  • ha a belgyógyász, kardiológus ellenzi,
  • ha magas vérnyomása van.

Magyarországon a KSH adatai szerint 100 ezer emberből évente 790-en halnak meg a rossz szívük miatt.

Ez meg micsoda?

A 24.hu legújabb blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő Facebook-oldalán üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik