Élet-Stílus

Az olasz populisták kötelező védőoltások eltörlésével kampányolnak

Tetanuszfertőzést kapott egy kislány, vádat emelhetnek a szülei ellen.

Vádat emelhet a torinói ügyészség egy olasz házaspár ellen gondatlan veszélyeztetés miatt, mert nem oltatták be kislányukat tetanusz ellen. A gyermek elkapta a fertőző betegséget, három hétig volt kórházban. Azóta neki és tízhónapos öccsének is beadták az oltást.

A szülők elmondták: nem tagjai az egyre növekvő oltásellenes mozgalomnak, de aggódnak a védőoltások mellékhatásai miatt.

Az oltásellenes mozgalom hatását sejtik amögött, hogy tavaly hatszorosára nőtt a kanyarós esetek száma Olaszországban. Az oltásellenesség azután lángolt fel, hogy a kormány tavaly négyről tizenkettőre emelte a kötelezően beadandó védőoltások számát, és úgy határozott, hogy egyetlen gyermeket sem vehetnek fel állami iskolába, ha nem kapta meg a vakcinákat.

Miközben egészségügyi szakértők üdvözölték a szigorítást, az oltásellenes aktivisták ellene foglaltak állást. Ráadásul a legnagyobb olasz populista politikai erők, az Öt Csillag Mozgalom és az Északi Liga is azzal kampányolnak, hogy ha nyernek, eltörlik a szabályozást. (The Local)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik