Élet-Stílus

A pasik is színlelik az orgazmust

A szexterápiában ismert fogalom a férfi orgazmuszavar, de ez viszonylag ritka esetekben fordul elő. Leginkább azért színlelnek a pasik az ágyban, mint a nők: a másiknak való megfelelés miatt.

Nemcsak a nők képesek tettetni a csúcspontot szex közben, hanem a férfiak is, egy korábbi felmérés szerint négyből egy pasi színlelte már, hogy elélvezett. A nem túl reprezentatív, mindössze ötven amerikai egyetemista fiúk körében végzett felmérésben csak olyan férfiakat kérdeztek meg, akik már valaha színlelték az orgazmust. A kutatók a különböző okokat keresték, bár a hogyan is egy jó kérdés lenne.

Pasik is van, hogy unják a szexet

A férfiak szexuális viselkedését vizsgáló felmérésben a résztvevőknek fel kellett idézniük, mikor, milyen helyzetben, kivel voltak, amikor úgy döntöttek, színlelik az orgazmust. Meglepő, de a fő okok közt ugyanaz az ok szerepel a listájukon, mint ami általában az orgazmust színlelő nők listáján:

a partnerük kedvéért tették, azért, hogy ne bántsák meg az érzéseit.

Az összeállított listából újabb felmérést készítettek, és 1400 felnőtt megkérdezésével kiderítették, milyen fő okok miatt színleli bárki is, nő és férfi egyaránt az orgazmust. A felsorolt okok közt az is szerepelt, hogy nem igazán érezték magukat hangulatban a szexhez, volt, aki azt válaszolta, hogy számára a szex túl sokáig tart, és már be akarta fejezni, hogy vége legyen. Unta, nem volt számára élvezetes. Olyan válasz is érkezett, hogy az orgazmus színlelésével manipulálni akarta a partnerét, azaz úgy élte meg, hogy ezért cserébe más dolgokat is kérhet a partnerétől. A megfelelési vágy is ott szerepelt a listán, volt, aki arról számolt be, hogy azért színlelte az orgazmust, mert nem akarta, hogy a partnere rossz szeretőnek gondolja, de olyan is akadt, aki attól tartott, hogy dühös lesz a partnere, ha ő nem élvez el.

Fotó: Thinkstock

A felmérésekből is jól látszik, hogy általánosságban él a tévhit, hogy a szexualitás két ember között az orgazmusról szól, az az egyértelmű bizonyítéka a szerelemnek, szeretetnek, kötődésnek, vonzódásnak, mi több, eszköz is lehet, amiért cserébe valamit elvárhatunk. Ez bizony rossz irány, a szerelmeskedésnek ugyanis messze nem ez a lényege, és az régen rossz, ha valaki így vélekedik. Az orgazmus csak egy dolog, anélkül a férfiak és a nők is a maga teljességében élvezik a szexualitást. Azok a férfiak, akik gyakorolják a magmegtartást, és képesek kontrollálni a saját magömlésüket, biztos, hogy tapasztalták már ennek a jó oldalát is. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek úgy kellene csinálnia, mint ahogyan a tantrát gyakorlók, vagy akik a karezzát gyakorolják, mindössze annyit, hogy a teljesítménykényszer, az orgazmushajhászás helyett egyszerűen csak élvezzük egymás társaságát, simogatással, csókolózással például. Úgy, ahogyan tinédzserkorunkban élveztük életünk első szexuális élményeit.

Hiába minden izgatás, nem megy a dolog?

Arról is szót kell ejteni, hogy ritka esetekben, de van olyan, hogy férfi orgazmuszavar. Ez annyit jelent, hogy a férfi a stimulálás ellenére nem tudja megélni az orgazmust állapotát, késik vagy elmarad a tetőpont. Az is előfordulhat, hogy eljut odáig, de igen hosszasan. A mögöttes okok lehetnek testi vagy lelki okok is, fejsérülés, gerincproblémák, szívgondok de a szorongás, teljesítménykényszer is okozhat férfi orgazmuszavart.

Ha valaki tapasztalja magán, hogy a szerelmeskedés számára valóban inkább a teljesítményről szól, és minél több orgazmust szeretne adni a társának, akkor érdemes megállni, és átgondolni. Az előjáték ilyen helyzetekben a leghasznosabb, az orális szexet mellőzve, kézzel, simogatással, rengeteg csókolózással indítsunk, és lassan építsük fel a szerelmeskedést. Sok esetben az is megoldás lehet, ha a megszokottól eltérő helyszínen, akár kirándulás közben az erdőben sétálva, együtt fantáziálnak a párok a szexről.

A közös fantáziálás, ha arról beszélgetnek egy étteremben vacsora közben, hogy mit csinálnak egymással, sokat segíthet a teljesítménykényszer és a megfelelési vágy oldásában. A szex inkább játékos formában legyen jelen, ne mint kötelező dolog, amit muszáj csinálni, és amiben muszáj jónak lenni a másik kedvéért.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik