Élet-Stílus

„Engem hibáztat, hogy összejött egy exprostival”

A féltékenység betegség, és szinte önsorsrontó viselkedésnek mondható. Pláne, ha valakinek minden napja abból áll, hogy érzelmi hullámvasúton ül, és képtelen kiszakadni a gondolataiból. Ilyen történetet osztott meg velünk az egyik olvasónk, ha veled is történt már ilyen, oszd meg velünk az igyjartam@24.hu email címen!

Pár hónappal ezelőtt rájöttem, hogy a pasim megcsal. Kicsivel később azt is megtudtam, hogy kivel, és amikor szembesítettem ezzel, tagadott. A csaj is, akit egyébként egy baráti társaságból ismertünk meg még együtt, és aki korábban prostituáltként dolgozott. Szerintem mindketten hazudtak nekem, észrevettem, amikor a kedvenc pubunkban egymás után mentek ki a mosdóba, és ott igen közel állva beszélgettek egymással. De ezt a pasim, aki 32 éves, nem így látja. Egy hónappal ezelőtt közölte velem, hogy elhagy, és azt is a fejemhez vágta, hogy ezt magamnak köszönhetem, mert a gyanúsítgatással csak a csaj felé fordítottam, neki esze ágában se volt összejönni vele. Azt is mondta, hogy a féltékenykedéseimmel az őrületbe kergetem, és hogy elege van, nem tud így élni, menjek orvoshoz, szerinte beteges vagyok. Mit tegyek? Beigazolódott a félelmem és tényleg elhagyott azért a nőért, miközben engem állít be bűnösnek.

Anikó nevű olvasónk írta meg történetét, ami igen kacifántos, de kiderül belőle, hogy valószínűleg komoly gondja van azzal a bizonyos zöld szermű szörnnyel. A féltékenység valóban megmérgezi a kapcsolatokat, ahogyan a hűtlenség is, bármi is legyen az oka a félrelépésnek.

Mit lehet tenni?

Az olvasó, mint sokan mások, zűrzavaros érzelmi viharokat élt át az elmúlt időszakban, hol fent, hol lent volt, de főleg előbbin a bizonyos érzelmi hullámvölgyön. A megcsalt fél általában önbizalomhiányt él át, a párkapcsolatokba vetett hitét pedig elveszíti átmeneti időre. A gondolatai és érzései a hétköznapokban leginkább a hűtlenség és az elhangzott fájdalmas szavak körül forognak, biztos, hogy sokat sír, hiába a környezet vigasztaló szavai. Ez átmeneti, el fog múlni a fájdalom, de ahhoz, hogy ami történt, még egyszer ne ismétlődjön meg, fontos, hogy valahogyan messziről, racionális elmével végigvegyük, mi vezetett a traumáig.

A párkapcsolatokat borzasztóan tönkre vágja, ha az egyik fél féltékenykedik, és folyamatosan beszólogat, ellenőrizgeti, számon kéri a másikat. Ha már megtörtént a megcsalás, és ki is derült, akkor a továbblépéshez mindenképpen szükség van ahhoz, hogy higgadtan végiggondoljuk, mi vezetett a megcsaláshoz. Segít, ha egy papírral és ceruzával leülve, lépésenként tisztázzuk, a kapcsolat főbb mérföldköveit megvizsgálva racionálisan, mit tettünk azért, hogy ennyire eltávolodtunk egymástól? Amikor valaki egy harmadik félnél többet is akar egy kalandnál, akkor érzelmi eltávolodásról beszélhetünk.

A harmadik fél tartós jelenléte egyértelműen mérgezi a párkapcsolatokat, előbb vagy utóbb mindenkinek döntenie kell, kivel szeretne élni.

A megcsalt félnek is szembe kell néznie azokkal a tényekkel, amik a kapcsolat romlásához vezettek, és látnia kell azt is, ő miben viselkedett úgy, hogy érzelmileg ellökte magától a társát. A hűtlen fél ugye az olvasó fejéhez vágta, hogy az örökös féltékenykedés miatt keresett mást, ergo ebből kellene kiindulni. Ez sajnos ördögi kör, a féltékenységet a félelem vezérli, és minél erősebb, annál biztosabb, hogy szinte jóslatként újra és újra bekövetkezik a megcsalás. Ebből ki lehet mászni, mégpedig úgy, hogy az önbizalom helyreállítására fókuszál a megcsalt fél. Apró sikerélményekkel, elérhető célok kitűzésével máris sokat tehetünk saját magunkért. Legyen ez akár testi változás vagy lelki változás, esetleg karrierben való előrelépés, ha az élet valamelyik területén sikert élünk meg, akkor a nehézkesebb területekben is jobban helyt tudunk állni.

Az alábbi kérdéseket célszerű feltenni:

  • Milyen hibáinktól kellene megválnunk ahhoz, hogy ez többet ne forduljon elő?
  • Mire lett volna szükség a párkapcsolat erősítéséhez?
  • Mi az, ami hiányzott a mindennapokból?
  • Mire lett volna szükségünk a másiktól és neki mire tőlünk?

Jelen esetben az állandó számonkérés, ellenőrizgetés az, ami nélkül valószínűleg tartósabb és boldogabb kapcsolatban élt volna az olvasónk. Ahhoz, hogy változás álljon be, és elterelődjön a figyelem a gyanúról a következő párkapcsolatokban, érdemes naplót írni, mi történt, és azt is érdemes lenne melléírni, legalább háromféle verzióban mutassa be, hogyan csinálná most másképpen, hogy elkerülje azokat a helyzeteket, amiket nem tudott. Az ok nélküli féltékenykedés a gondolkodás és a viselkedés megváltoztatásával kiiktatható, és aki szeretné, ezen terápiás környezetben, segítő, biztonságos körülmények közt is van lehetőség. De ehhez fel kell ismerni, hogy a féltékenység nem vezet sehova, és akarni kell változtatni ezen a helyzeten.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik