Élet-Stílus

„A barátnőmbe szerettem bele, nem az anyába, aki lett”

A nők anyaként sokszor teljesen másmilyen emberekké válnak, mint amikor megismerkedtek életük szerelmével. Ez érthető, hiszen gondoskodniuk kell a gyerekekről. Viszont a férfiak ugye azt a nőt szeretnék látni, akibe beleszerettek anno. A probléma ott kezdődik, amikor a férj feladja, hogy minden olyan legyen, mint régen, és a nő pedig minden nap perlekedik valamin a háztartásban. A jó hangulatnak lőttek, és mindenki éli a saját életét, külön, egymástól távol, egy helyrajzi szám alatt. Ha hasonló cipőben jársz, akkor írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre!

Mit tehetnék, ha azt érzem, hogy a férjem nem tisztel? Adott egy anyuka, két gyerkőccel és egy hűtlen férjjel, aki inkább a kolléganőivel beszélget, mint velem. A legkisebb gyerekünk most kezdte az ovit, megállapodtunk a férjemmel, hogy nem dolgozom, hanem itthon maradok. Ő dolgozik, sőt, sokat túlórázik is, és ha itthon is van, akkor is azt hallgatom, ha valamiben kérni merem a segítségét, hogy bezzeg azok a kolléganői, akik egyedül nevelik a gyerekeiket, egyedül is milyen jól helyt állnak. Úgy ismerkedtünk meg, hogy kollégák voltunk, ugyanannál a cégnél dolgoztunk. A szülések után megváltozott a testem, felszedtem körülbelül 10-15 kilót, ami köszönhető annak is, hogy egyáltalán nem foglalkozik velem, velünk. Mintha teljesen kicserélték volna, kedves, rendes embernek ismertem meg, most mindent kritizál, neki semmi nem elég jó, de rengeteget ül a gépe előtt és kolléganőkkel beszélget. Sokat sportol, egyre felszabadultabban érzi magát. Rendszeresen találkozgatnak páran, eljárnak szórakozni, én nem mehetek vele, félek, ebből az lesz, hogy összejön valakivel és elhagy minket családostul. Mit tegyek?

Újabb anyuka, Edit írt nekünk levelet az életéről, két gyerek mellett egyedül viszi a háztartást, és anyagilag jelenleg ki van szolgáltatva a férjének (illetve az államnak). Egyelőre nem tudni, hogy a férj valóban hűtlen-e, de feltehetően érzelmileg nem annyira kötődik a feleségéhez, mint korábban.

Mit lehet tenni?

A párkapcsolatokban, házasságokban az egyik leggyakoribb probléma, ha nem megfelelő a közelség és a távolság két ember között. Természetes, hogy a dolgozó férjnek van saját élete is, aminek részét képezik a kollégák, kolléganők, és normális az is, hogy fordít időt a saját hobbijára. Ilyenkor a gyerekekkel otthon maradt anyukák rendszerint azt látják, hogy a másik vígan éldegél, ők pedig szívnak a gyerekkel és a háztartással, hogy minden az ő nyakukba zúdul. Az ilyen helyzet minden párkapcsolatban problémákat, vitákat, veszekedéseket szít, a megoldás az, ha az anya is kialakít magának ahhoz hasonló saját életet, mint amilyen a gyerekek születése előtt volt. Ha táncolt, akkor heti egyszer szakítson időt erre, legalább két órát. Ha eljárt futni korábban, tegye meg most is, kevesebbszer ugyan és más időpontban fog tudni foglalkozni saját magával, de ha nagyon szeretné, meg tudja oldani. Ezzel együtt a megváltozott testével kapcsolatos érzései is megváltoznak majd, és ő is ki fog nyílni.

A férj viselkedése mintha tünet lenne, valószínűleg ő sem érzi jól magát a kapcsolatban, és mintha a viselkedésével a kollégáktól várná a visszajelzést. Nem biztos, hogy van valakije, de lehetséges, hogy egyvalaki közelebb került hozzá, és érzelmileg, értelmileg jól megértik egymást. A féltékenykedés és az ellenőrizgetés helyett azt javaslom, hogy apró gesztusokkal lepje meg a férjét, amikor hazajön a munkából.

Nem kell minden este savanyú arccal fogadni, amikor hazaér, és nem is kell azért nekiesni, mert nem tette be a tányért a mosogatóba.

Egyik este, ha megoldható, várja a kedvenc főztjével, öltözzön fel szépen, mintha elmennének vacsorázni, a gyerekekre vigyázzon addig valamelyik nagyszülő. A vacsora beszélgetésének témája a közös érdeklődési területek legyenek, ha ezt nehéz találni, akkor idézzük fel, mi minden érdekelte a férjet is a párkapcsolat elején — miről beszélgettek akkoriban, milyen jó élményeket éltek át együtt-

A nők sajnos sokszor úgy viselkednek a házasságban, hogy beállnak anya szerepbe, és megszűnnek nőnek lenni, pontosabban fogalmazva azt az énjüket veszítik el, amibe beleszeretett a férj anno. Ezt nagyon nehéz megtartani, hiszen a gyerekek születésével egy teljesen más életciklus, új feladatok, új szerepek válnak a mindennapok részévé. De valahol meg kell tudni tartani azt a lányt is, aki valaha volt, akibe beleszeretett a férfi, és akit maga mellett akart tudni akár egy életen át. Az odafigyelés, az egymás felé fordulás, az őszinte érdeklődés a másik mindennapjairól erősítheti a párkapcsolatot.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik